Miksi lottoa saa mainostaa?

Suomalaisen pelimonopoli Veikkauksen toimintaa rajoitetaan lainsäädännöllä monin tavoin. Valtiovalta pyrkii näin suojelemaan kansalaisia rahapelien ja uhkapelaamisen lieveilmiöitä.

Yksi säätelyn alainen asia on mainonta. Manner-Suomessa rahapelien mainonta on yksinomaan Veikkauksen oikeus. Tähän liittyen poliisi on puuttunut joissain tapauksissa ulkomaisten nettikasinojen suoraan mainontaan Suomessa sekä julkisuuden henkilöiden sosiaalisen median päivityksiin, jotka on tulkittua laittomaksi markkinoinniksi. Myös ennaltaehkäisevää työtä asiassa on tehty.

Veikkauksella ei kuitenkaan ole täysin vapaita käsiä mainonnan suhteen, vaan sitä ohjaavat sekä arpajaislaki että kuluttajansuojalaki. Käytännössä Veikkauksen mainonta keskittyy ns. vihreisiin peleihin kuten lottoon.

”Vihreä peli” on termi, jolla kuvataan sellaisia rahapelejä, jotka eivät suurella todennäköisyydellä aiheuta peliriippuvuutta. Pelejä voisi kutsua myös harmittomiksi tai hitaiksi peleiksi.

Vihreiden pelien vastakohta ovat punaiset pelit. Ne ovat helposti koukuttavia ja suuresti riippuvuutta aiheuttavia pelejä. Yleensä näihin peleihin liittyy paljon aistiärsykkeitä kuten vaihtuvia ja värikkäistä kuvia ja ääntä. Myös niiden pelitempo on nopea verrattuna viikoittaiseen lottoarvontaan.

Punaisiin peleihin lukeutuvat mm. hedelmäpelit, pöytäpelit kuten ruletti ja blackjack, pokeri, vedonlyönti ja nettisarvat ja ebingo, joista löydät esimerkkejä sivustolta bingosivut.com. Niistä saa tarjota kuluttajille vain asiatietoa, mutta mainonta on säädösten mukaan kiellettyä.

Vaikka loton mainonta onkin laillista, ei sitä kaikin keinoin voi suinkaan tehdä. Sen on kokenut Veikkaus, joka on saanut rahapelien mainontaa valvovalta Poliisihallitukselta useita huomautuksia ja jopa uhkasakkoja vääränlaisesta mainonnasta. Veikkausta on huomautettu mm. loton aggressiivisesta myynnistä myyntipisteillä.

Vuositasolla Veikkaus käyttää omaan mainontaansa noin 1.5 % liikevaihdostaan eli noin 50 miljoonaa euroa (2016). Sen lisäksi se saa medialta runsaasti ilmaista palstatilaa. Jokainen lottovoitto, jättipotti tai mikä tahansa peliuudistus nousee taatusti valtakunnallisten lehtien otsikoihin.

Veikkauksen loton lisäksi kannattaa myös kokeilla Eurojackpot-megaloton pelaamista, jossa päävoitto on usein useita kymmeniä miljoonia euroja.

Kaikki syyt, siihen että Veikkaus keskittyy nimenomaan loton mainostamiseen, eivät tule kuitenkaan lainsäätäjältä. Laskennallisesti loton palautusprosentti on ainoastaan 40% panoksista, kun Veikkauksen suosikkeihin lukeutuva Kulta-Jaska -hedelmäpeli palauttaa 90 %. Lotto on siis taloudellisesti Veikkaukselle oikea kultakaivos.

Vanha sanonta pitää edelleen paikkansa: Talo voittaa aina.