Miten lotto toimii?

Lotto on yksi suosituimmista rahapeleistä ympäri maailmaa, ja se tarjoaa pelaajilleen jännitystä sekä mahdollisuuden voittaa suuria summia rahaa. Suomessa kaikki tietävät Veikkauksen operoiman loton, mutta harva tietää, että suomalaiset voivat pelata lottoa myös ulkomaisilla sivuilla. Lähes kaikki parhaat nettikasinot tarjoavat ympäri maailmaa erilaisia versioita lotosta, joihin myös suomalaisten on mahdollista osallisua. Jos haluat kuitenkin pysyä tutussa ja turvallisessa Veikkauksen lotossa, on se myös aina hyvä vaihtoehto.

Perusidea lotossa on yksinkertainen: pelaajat valitsevat numerosarjoja ja yrittävät arvata oikein ne numerot, jotka nousevat esille kyseisen viikon lottoarvonnassa. Suomalaisille tutuimmassa versiossa arvotaan seitsemän voittavaa numeroa, jonka lisäksi arvotaan myös yksi lisänumero. Ulkomaisissa versioissa voidaan arpoa eri määrä numeroita. Pelaajien tarkoitus on arvata mahdollisimman monta numeroa oikein, ja he voivat voittaa pienempiä rahasummia myös ilman, että kaikki numerot osuisivat oikein. Juuri tämä yksinkertainen idea ja loton yleinen helppous on edesauttanut sitä, että se on noussut Suomen suosituimmaksi rahapeliksi.

Seuraavaksi tutustumme tarkemmin siihen, miten lottoa oikeasti pelataan, miten lotossa rahan voittaminen käytännössä tapahtuu sekä siihen, miten lottoarvonnan tulokset voidaan tarkistaa joko manuaalisesti tai tietokoneen avulla. Lopussa annamme myös neljä vinkkiä, jotka voivat auttaa teitä saamaan lotosta vielä enemmän irti pelikokemuksen kannalta.

Miten pelata lottoa?

Lottoaminen on Suomessa todella yksinkertaista. Vaikka kansainväliset sivut tarjoavat paljon erilaisia lottopelejä, on Veikkauksen tarjoama lotto suomalaisille tuttu ja turvallinen, ja siksi ylivoimaisesti suurin osa pelaajista päätyy valitsemaan juuri sen. Tähän alle koostamme loton pelaamisen vaiheet askel askeleelta.

Aluksi sinun täytyy ostaa lottokuponki. Voit tehdä sen verkossa, sovelluksen kautta tai jopa erilaisilta lottoa tukevilta fyysisiltä myyntipisteiltä, kuten useilta lähikioskeilta. Kun lottokuponki on kädessäsi, tulee sinun veikata seitsemää voittavaa numeroa ja yhtä lisänumeroa. Kun olet valinnut haluamasi numerot, voit maksaa kupongin verkossa tai fyysisellä myyntipisteellä.

Kun lottokuponki on maksettu ja virallisesti voimassa, on aika odottaa launtai-illan lottoarvontaa. Jos olet ostanut fyysisen kupongin, tulee sinun pitää siitä tarkkaa huolta tähän asti. Hukatusta kupongista ei ole mahdollista saada voittoja. Launtai-iltana kello 22.10 arvotaan voittavat numerot, jotka voit katsoa joko suoraan televisiosta tai myöhemmin verkosta. Voit tämän jälkeen joko itse tarkistaa numerot, viedä lottokupongin liikkeeseen tarkistettavaksi tai katsoa verkosta ostetun kupongin mahdolliset voitot Veikkauksen omilta sivuilta.

Suomessa yleisin Veikkauksen lottoarvonta on mahdollista nähdä joka lauantai-iltana kello 22.10. Jos haluat asettaa lottorivin kyseiseen arvontaan, tulee se toteuttaa viimeistään samana lauantaina kello 21.45. Suomessa järjestettävässä Veikkauksen lotossa arvotaan seitsemän voittonumeroa ja yksi lisänumero. Pelaaja voi halutessaan myös lotota ulkomaisilla siivustoilla, joissa säännöt, aikataulut ja ehdot useimmiten hieman eroavat Veikkauksen lottoarvonnasta.

Miten lotossa voitetaan?

Lotossa voittaminen edellyttää oikeiden numeroiden arvaamista. Palkinnot jaetaan eri voittoluokkiin sen mukaan, kuinka monta numeroa pelaaja onnistuu oikein arvaamaan. Esimerkiksi kaikki pelaajat, jotka saavat kaikki seitsemän numeroa ja yhden lisänumeron oikein jakavat pääpalkinnon keskenään. Ne jotka saavat seitsemän oikein jakavat pienemmän osuuden keskenään, ja sama jatkuu tästä eteenpäin.

Jos haluat voittaa päävoiton lotossa, on sen todennäköisyys todella pieni, vain yksi 18,6 miljoonasta. Seitsemän numeron ja yhden lisänumeron arvaaminen oikein ei siis ole vain todella vaikeaa, vaan se on liki mahdotonta. Tämän vuoksi usein lotossa ei ole lainkaan päävoittoja, jolloin summa on seuraavalla kerralla hieman suurempi ja pienemmissä voittoluokissa taas voi olla enemmän voittajia, jotka jakavat tietyn summan keskenään.

Miten lotto tarkistetaan?

Loton tarkistamisen voi toteuttaa halutessaan joko itse manuaalisesti, tai vaihtoehtoisesti antaa toisen henkilön tai koneen tarkistaa sen puolestasi. Helpoin tapa tarkistaa lotto on siirtyä suoraan Veikkauksen sivuille, josta jo pelikassan koosta on pääteltävissä onko voittoja tullut vai ei. Tarkemmat tiedot kyseisen lottokierroksen historiasta näkee myös omasta pelihistoriasta.

Jos haluat itse tarkistaa oman lottosi, tapahtuu se vertaamalla omaa lottoriviä arvottuihin numeroihin. Tästä on nopeasti katsottavissa montako omista numeroista on osunut kohdalleen, mutta mahdollista voitettavaa rahasummaa ei tällä tavalla ikävä kyllä ole mahdollista nähdä. Tämä on silti perinteisin ja jännittävin tapa tarkistaa lottonumerot, ja jos tietää tästä voiton osuneen kohdalle, on voittosumman selvittäminen paljon jännittävämpää kuin alusta alkaen Veikkauksen sivuille sisäänkirjautuminen ja summan näkeminen.

Voit vaihtoehtoisesti myös viedä fyysisen lottokupongin tarkistettavaksi suoraan kioskille, joka vielä tarjoaa lottopalveluita. Liikkeen työntekijät syöttävät lottokupongin koneeseen, joka automaattisesti tarkistaa oikein menneiden numeroiden määrän. Työntekijät saattavat myös vain skannata kupongissa olevan viivakoodin, jolloin he näkevät kaikki tarvittavat tiedot.

Vinkkejä lottoamiseen

Vaikka lotossa voittaminen on puhtaasti riippuvaista vain onnesta, useat pelaajat käyttävät erilaisia strategioita ja vinkkejä, joiden he uskovat parantavan mahdollisuuksia voittoon. On kuitenkin tärkeää muistaa, että lotto on tuuripeliä, ja tiettyjen numeroiden valinta ei vaikuta voiton todennäköisyyteen. Muutamia erilaisten henkilöiden lotossa käyttämiä vinkkejä ovat:

  1. Lottoa säännöllisesti – Mitä useammin lottoat, sitä todennäköisemmin jossain vaiheessa voitat. Jos et koskaan lottoa, et voi koskaan myöskään voittaa lotosta rahaa.

  2. Valitse vähemmän suosittuja numeroita – Jotkut pelaajat valitsevat harvinaisempia numeroita, joiden uskotaan nousevan esille harvemmin kuin toisten. Tällöin voiton osuessa kohdalle voittajia ei olisi yhtä useita, jonka vuoksi jokainen voittajista saisi itselleen suuremman summan.
  1. Lottoa ryhmässä – Osallistumalla lottoon yhdessä muiden pelaajien kanssa voite jakaa kustannukset ja mahdolliset voitot. On tietenkin kurjaa, että kaikkia voittoja ei saa pitää itselleen, mutta vain harvat saavat niin suuria voittoja, että tämä oikeasti olisi ongelma. Tärkeämpää tässä on, että lottoamisesta syntyvät kustannukset pienentyvät.
  1. Aseta budjetti lottoamiselle – Lottoaminen voi olla viihdyttävää, mutta se on myös addiktoivaa ja saattaa huomaamatta kuluttaa käyttäjältä enemmän rahoja kuin hän tajuaakaan. On tärkeää asettaa itselleen budjetti ja pitää kiinni siitä jokaisessa tilanteessa. Täten et voi lotota yli omien rajojesi, eikä taloudellinen puoli tule olemaan lottoamisessa koskaan ongelma.

Lopuksi tulee muistaa, että lotto on ennen kaikkea viihdyttävä peli, ja sen pelaamisen tulee aina tapahtua vastuullisesti ja viihteellisessä mielessä. Kenenkään ei kannata lotota vain sen takia, että uskoisi varmasti saavansa sieltä suuren voiton. Lähtökohtaisesti voittomahdollisuudet ovat pienet, joten on tärkeää asettaa realistiset odotukset ja nauttia pelin tuomasta jännityksestä.