Lottopelit eri puolilta maailmaa

Lotto on koko Suomen suosituin ja pelatuin uhkapeli, ja loton pelaamisesta on tullut niin iso osa suomalaista kulttuuria, että sille on jopa keksitty oma sana, lottoaminen. Kaikki meistä tietävät klassisen Veikkauksen organisoiman loton, joka arvotaan joka lauantai. Tämän lisäksi Suomessa tunnettu lottopeli on myös Eurojackpot, vaikka sitä monet eivät traditionalisen loton kanssa samalle viivalle laitakaan.

Koska meillä Suomessa on totuttu tietynlaiseen lottopeliin on usein helppoa unohtaa, että niitä on olemassa myös muunlaisia. Myös Suomessa on tarjolla valtava määrä erilaisia lottopelejä, sillä uusimmat nettikasinot sisältävät siitä erilaisia variaatioita läjäpäin. Nämä ovat kuitenkin todella pieniä lottopelejä, joissa tarjolla harvoin on oikeasti suuria rahasummia. Sen sijaan on olemassa useita suuria kansainvälisiä lottopelejä, joissa voitot voivat olla jopa huomattavasti suurempia kuin meidän Veikkauksen järjestämässä lotossa. Tässä artikkelissa perehdymme juuri tällaisiin erilaisiin lottovariaatioihin, joita on tarjolla maapallon eri osissa.

Eurojackpot – Eurooppa

Tavallisen loton ohella Eurojackpot on Suomen toiseksi seuratuin lottopeli. Suomen lisäksi Eurojackpotia pelataan 17 muussa Euroopan maassa, ja sen viikoittaiset päävoitto vaihtelee 10-120 miljoonan euron välillä. Verrattuna listan muihin lottopeleihin, on Eurojackpot vielä nuori tulokas, sillä sitä on pelattu ensimmäisen kerran 2012. Eurojackpotissa arvotaan yhteensä 5 numeroa ja 2 lisänumeroa, jotka voivat muodostaa peräti 12 voittoluokkaa. Vaikka voittoluokkia on paljon, tarvitsee pelaajan silti saada vähintään kolme numeroa oikein, jotta hän voisi voittaa lainkaan rahaa Eurojackpotista. Mielenkiintoisen Eurojackpotista tekee kuitenkin se, että siinä jaetaan kaikista Euroopan lottopeleistä suurimmat voitot, ja myös Suomeen Siilinjärvelle osui vuonna 2019 yli 90 miljoonan euron voittosumma 50-henkiselle porukalle.

Mega Millions – Pohjois-Amerikka

Mega Millions on useissa Yhdysvaltain osavaltioissa samaa aikaa pelattava lottopeli, jota on tällä nimellä ja formaatilla pelattu vuodesta 2002 lähtien. Pelissä jaetaan joka kerta vähintään 12 miljoonan arvoinen voittopotti, joka voi kuitenkin suurimmillaan nousta jopa 640 miljoonaan dollariin. Tavallisesta lottopelistä Mega Millions eroaa siinä, että siinä arvotaan 5 numeropalloa väliltä 1-56 ja sen jälkeen yksi Mega-pallo väliltä 1-46. Todennäköisyys saada suurempi voitto on Mega Millions pelissä pieni, mutta sen sijaan pienempiin voittoihin voi päästä jo pelkän Mega-pallon osuessa oikein.

Powerball – Yhdysvallat

Powerbal on toinen vaikuttava lottopeli Pohjois-Amerikasta, joka on tunnettu koko maailman suurimmista loton voittopoteista. Näihin lukeutuu muun muassa vuonna 2022 yksittäisen henkilön voittama potti, jossa hänelle jaettiin 2,1 miljaria USD, eli liki 2 miljaria euroa. Powerball on järjestetty ensimmäisen kerran huhtikuussa 1992, ja siinä arvotaan viisi päänumeroa väliltä 1-59 ja yksi Powerball-numero väliltä 1-26. Pelissä on kokonaisuudessaan yhdeksän erilaista voittoluokkaa, jossa jo aivan pienimmillä voittoluokilla on mahdollista voittaa kiitettävän suuruisiarahapotteja. Summien suuruus selittyy hyvin pitkälti pelaajamäärällä, sillä Powerballia voidaan pelata myös Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

Vikinglotto – Pohjois-Eurooppa

Vikinglotto on Veikkauksen organisoima onnenpeli, jota pelataan Pohjoismaiden lisäksi myös Virossa, Latviassa, Liettuassa, Sloveniassa ja Belgiassa. Peliä on pelattu Pohjoismaissa jo alkuvuodesta 1993 lähtien, ja muihin maihin se on rantautunut 2000-luvun puolella. Vikinglotossa pelaaja valitsee kuusi numeroa väliltä 1-48 ja yksi vikingnumero väliltä 1-5. Pelissä on kahdeksan voittoluokkaa, ja osallistumalla erilliseen Vikinglotto Plussaan, voi pelaaja saada voitot jopa viisinkertaisena.

Veikkauksen lotto – Suomi

Klassinen kaikkien suomalaisten tuntema Veikkauksen lotto on ollut tarjolla jo vuodesta 1970 lähtien, ja jo yli 50-vuotisen historiansa aikana lotto on onnistunut pysymään liki täysin muuttumattomana. Nykyinen lotto arvotaan joka lauantai, ja siinä tehtävänä on valita 7 numeroa väliltä 1-40. Seitsemän numeron lisäksi tässä lottopelissä arvotaan myös yksi lisänumero, jonka osumalla oikein voi pelaaja päästä paremmin käsiksi vieläkin suurempiin voittosummiin.

National Lottery – Iso-Britannia

National Lottery on Iso-Britannian kansallinen lottopeli, jolla on jo vuosikymmenien ajan ollut merkittävä osa brittiläisessä rahapelikulttuurissa. Kyse on hyvin tavallisesta lottopelistä, jossa arvottavana on kuusi numeroa + bonusnumero. Monista muista lottopeleistä poiketen numerot tulee valita numerosarjasta 1-59, eli numeroita on enemmän kuin suurimassa osassa peleistä. Pelin ideana ei pelkästään ole, että brittiläiset voisivat voittaa valtavia summia rahaa, vaan lisäksi myös hyväntekeväisyys. National Lottery nimittäin Veikkauksen tapaan jakaa joka vuosi aivan valtavan suuria rahasummia tukeakseen erilaisia hyväntekeväisyysprojekteja.