Loton palautusprosentti ja voitonjako

Loton palautusprosentti tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, kuinka paljon pelatuista rahoista palautuu takaisin pelaajille voittoina. Loton palautusprosentti on noin 39%, ja noin 1% siirretään tuleviin potteihin. Loput 60% pelatuista rahoista jää Veikkaukselle, ja yleinen uskomus on, että rahat käytetään “valtion menoihin” kuten eri avustuskohteisiin, taiteeseen, tieteeseen urheiluun ja niin edelleen.

Jos kerran noin 39% pelatusta rahasummasta palautuu pelaajille, voisi helposti kuvitella että näin ollenhan lotossa on aika hyvät mahdollisuudet voittaa rahaa. Oikeastaan jonkinlainen mahdollisuus on toki saada silloin tällöin vaikkapa 4 oikein, jolloin voittosumma voi olla esimerkiksi noin 10 euroa. Joskus voi jopa arvata 5 oikein, jolloin puhutaan jo yleensä useista kymmenistä euroista. Lotossa voi kohtalaisella tuurilla voittaa siis pieniä voittoja, mutta ei juuri koskaan suurempia.

Loton voitonjako (eli rahat jotka palautuvat voittoina pelaajille) jakautuu suunnilleen seuraavasti:
7 oikein 13-14%
6+1 oikein 2-3%
6 oikein 2-3%
5 oikein 4%
4 oikein 16-17%

Myös veikkaamalla oikein 3+2 tai 3+1 voittaa yleensä pienen summan rahaa, muutamia euroja.

Eli suuri osa lotossa voitetuista rahoista palautuu suurelle määrälle ihmisiä vaatimattomina voittoina, kun taas suurimmat voitot, miljoonapotit, vievät usein vain 1-3 oikein veikannutta riviä. Eikä ole harvinaista ettei miljoonista pelatuista lottoriveistä mikään osu joka viikko 7 oikein tulokseen.