Keno – australialaisittain

Kenoa pelataan Suomessa ahkerasti, monet ovat saaneet siitä mehukkaita voittoja ja täyttävät onnennumeroita lipukkeeseen milloin vain mahdollista. Keno ei kuitenkaan ole suomalaisten yksinoikeus, tai keksintö, vaan sen parissa viihdytään jopa maapallon ”väärällä puolella” – kengurujen, koalojen, lampaitten ja Vegemiten Australiassa. Casino tai pubi, samantekevää, kunhan pääsee pelaamaan jotain.

Australialaisten pubien ja hotellien pöytien ja tiskien äärellä asiakkaat osallistuvat riemukkaaseen onnen tanssiin. Seiniin kiinnitetyt näytöt välkkyvät numeroita, ja asiakkaat – suurin osa kokeneita pelaajia, toiset vain satunnaisia kokeilijoita – osallistuvat tähän australialaisten eli ”aussien” rakastamaan onnenpeliin nimeltä Keno.

Perusteet

Keno-pelin ytimessä on yksinkertaisuus. Kaikkialla pubeissa näet edessäsi pieniä muovisia telineitä, joissa on pikkuruisia Keno-lomakkeita ja sitäkin pikkuruisempia lyijykyniä. Ihmiset valitsevat numeronsa (enintään 20) ja päättävät, paljonko ovat valmiita panostamaan per peli (1 dollarin välein), valitsevat pelien määrän ja antavat lomakkeen erilliselle pubitiskille. Rento tapahtuma, ilman muiden uhkapelien usein korkeita panoksia. Useimmille kyse on tarkasti valituista syntymäpäivänumeroista tai muihin tapahtumiin liittyvistä numeroista, onnen kokeilemiseksi. Toisille kyse on jättipotista haaveilemisesta – voitto voisi muuttaa illan.

Ne, jotka valitsevat 7–10 numeroa, ovat oikeutettuja jättipottiin, jonka suuruus vaihtelee paljon. Kaikki muut yhdistelmät pelaavat ennalta määrättyjen voittojen puolesta, maksutaulukon mukaisesti. Saatavilla on myös joitakin lisävaihtoehtoja, kuten parilliset ja parittomat numerot, joita vain kokeneemmat pelaajat käyttävät suurempien todennäköisyyksien saavuttamiseksi. Jättipotit voivat olla niinkin pieniä kuin 5 000 dollaria tai parhaimmillaan jopa 100 000 dollarin luokkaa. Tyypilliset Keno-voitot ovat yleensä samaa luokkaa kuin mitä lipuistasi maksoit, tai hieman enemmän, jos olet onnekas. Keskimääräinen pelaaja käyttää lippuunsa 5–20 dollaria ja voi onnen potkaistessa napata takaisin taskuunsa 5–50 dollaria.

Jättipotin unelma

Ah, jättipotti – tuo seireenin laulu, joka vetää pelaajia puoleensa. Se kuiskailee kymmenten tai satojentuhansien dollareiden lupauksia. Ne näkyvät myös kirjallisina näytön yläreunassa, alareunan vierivä teksti puolestaan mainostaa, missä hotellissa on juuri kahmittu suuria voittoja.

Kun Keno-näyttö käy läpi arvottuja numeroita, asiakkaat vilkaisevat ylös, silmät skannaavat numeroita, mutta useimmat eivät edes vaivaudu siihen. Voittavatko heidän valitsemansa numerot tänä iltana? Sadankin dollarin voitto tekisi illasta ihanan!

Välinpitämätön rituaali

Mutta tässä on pelin juju: Keno ei vaadi jakamatonta huomiota. Se ei ole samanlainen kuin pokeri, jossa jokainen siirto lasketaan, tai kolikkopelit, joissa adrenaliini virtaa jokaisen pyöräytyksen mukana. Ei, Keno on kuin ystävä, joka istuu vastapäätäsi illallisella, satunnaisesti kiinnittäen katseesi. Keskustelet, naurat, ja suupalojen välissä saatat tai et saata vilkaista näyttöä, kuinka numerot putoavat – 20 palloa per peli, ehkä 3 minuuttia per peli!

Onko onni hymyillyt sinulle? Ehkä, ehkä ei – et tiedä ennen kuin tarkistat lippusi, ja useimmat tekevät niin vasta illan päätteeksi.

Kassakysely

Kun ilta lähenee loppuaan, asiakkaat maksavat laskunsa ja tarkistavat Keno-lippunsa. Voittojen ollessa alle 20 dollaria yleinen kysymys on: “Good on ya, mate, haluatko jatkaa pelejäsi?”. Se on lempeä muistutus siitä, että peli ei ole vielä ohi. Useimmat asiakkaat suostuvat, lisäävät muutaman pelin ja tarkistavat ne seuraavalla käynnillään.

Lipun kohtalo

Tarkistamattomat Keno-liput löytävät turvapaikan lompakoista ja käsilaukuista. Ne ilmestyvät uudelleen seuraavalla käynnillä, kun ihmiset tarkistavat voitot ja maksavat lisää pelejä. Rutiini jatkuu – sanaton sopimus ravintoloiden ja vakioasiakkaiden välillä. Ehkä se on muutama dollari, ehkä enemmän. Joka tapauksessa se on yhteinen hetki ja syy kilistää laseja ja kohottaa malja onnelle.

Yhteenveto

Jos siis joskus eksyt paikalliseen aussipubiin, käytä hetki katsoaksesi Keno-näyttöä. Kuka tietää? Ehkä numerosi ovat tulossa, ja onnen tanssi vie sinutkin mukanaan.