Nikotiinipussit villitsevät suomalaisia kuin lotto konsanaan – mistä oikein on kyse

Suomalaiset ovat yleensä tapoihinsa pinttynyttä kansaa – se mikä kerran hyväksi todetaan, pysyy sitkeästi osana suomalaista identiteettiä. Silloin tällöin me suomalaiset avaamme kuitenkin mielemme uusille villityksille: tällä kertaa nikotiinipusseille.

Noin 15 % suomalaisista joko polttaa tupakkaa tai käyttää nuuskaa päivittäin. Nyt nikotiinipussit ovat tulleet kovaa vauhtia kilpailijoiksi edellä mainittujen rinnalle.

Nikotiinipussit eivät varsinaisesti ole uusi keksintö, mutta niiden suosio on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina. Osittain tähän vaikuttaa se, että nikotiinipussien markkinointi on tällä hetkellä vapaampaa ja niitä on helppoa saada.

Suomalaiset saavat ostettua nikotiinipusseja helposti netistä nikotiinipusseja myyvistä erikoisliikeistä, mutta myös perinteisistä kivijalkakaupoista – esimerkiksi R Kioskeilta, S-Marketeista ja K-ryhmän kaupoista.

Miksi nikotiinipussit ovat suosittuja?

Nikotiinipussit ovat suosittuja pääasiassa sen vuoksi, että niillä on helppoa korvata tupakkatuotteita. Moni käyttääkin nikotiinipusseja nuuskan tai tupakan korvikkeena, kun tarkoituksena on päästä eroon tupakkatuotteiden käytöstä.

Suosiota lisää myös nikotiinipussien makuvalikoima. Valikoimissa on tällä hetkellä lähes kaikkea: esimerkiksi mustikkaa, lakritsia, karkkia, mangoa ja jäistä minttua.

Nikotiinipussien käytöllä on vähemmän haittavaikutuksia kuin tupakkatuotteilla, jotka sisältävät runsaasti haitallisia kemikaaleja. Nikotiinipussit eivät myöskään värjää hampaita tai aiheuta pahanhajuista hengitystä, mistä syystä niiden käyttö on melko huomaamatonta.

Näiden seikkojen valossa yhä useampi suomalainen on siirtynyt käyttämään nikotiinipusseja arjessa.

Voiko nikotiinipusseista olla haittaa?

Vaikka nikotiinipussit ovatkin parempi vaihtoehto tupakalle tai nuuskalle, voivat ne myös aiheuttaa haittavaikutuksia.

Nikotiini on runsaasti käytettynä myrkyllistä, joten vahvojen yli 20 mg sisältävien nikotiinipussien myynti on tällä hetkellä Suomessa kielletty. Suurin osa suomalaisista käyttääkin mietoja 4 mg nikotiinia sisältäviä nikotiinipusseja.

Nikotiinipussien suositeltua vuorokausiannosta, eli noin 12 pussia, ei tulisi ylittää. Suurina annoksina nikotiini voi aiheuttaa jopa vaarallisen myrkytyksen.

Nikotiinimyrkytyksen oireita ovat esimerkiksi vapina, sydämentykytys, pahoinvointi, vatsakipu ja huimaus. Tällaiset oireet ovat kuitenkin nikotiinipusseja oikein käyttävälle erittäin harvinaisia.