Bitcoin selitettynä – mikä kryptovaluutta Bitcoin oikeastaan on?

Mikä on Bitcoin, ja mitä Bitcoin tekee? Onko se täydellinen? Ei. Eikä ollut sähköpostiakaan, kun se keksittiin vuonna 1972.

Tämän artikkelin sisällön on tuottanut Peter van Valkenberg, joka toimii tutkimusjohtajana Coin Centerissä, riippumattomassa voittoa tavoittelemattomassa järjestössä, joka keskittyy kryptovaluuttaan ja julkisiin lohkoketjuverkkoihin vaikuttaviin julkisiin poliittisiin kysymyksiin.

Mikä on Bitcoin? Bitcoin on maailman ensimmäinen kryptovaluutta, ja se toimii maailman ensimmäisen julkisen lohkoketjuverkon ansiosta.

Mitä Bitcoin tekee ja kuinka se toimii? Sen avulla voit lähettää ja vastaanottaa arvoa kenelle tahansa maailmassa ja keneltä tahansa muualta käyttäen vain tietokonetta ja internet-yhteyttä.

Miksi se on vallankumouksellinen? Koska toisin kuin kaikki muut välineet rahan lähettämiseen internetissä, se toimii ilman, että tarvitsee luottaa välikäteen. Koska välittäjiä ei ole, Bitcoin on maailman ensimmäinen julkinen digitaalinen maksuinfrastruktuuri.

Julkisella tarkoitan yksinkertaisesti sitä, että se on kaikkien saatavilla eikä se ole minkään yksittäisen tahon omistuksessa. Nyt meillä on julkinen infrastruktuuri tietoa, verkkosivustoja ja sähköpostia varten. Sitä kutsutaan internetiksi. Mutta ainoa julkinen maksuinfrastruktuuri on käteinen raha, eli paperiraha, ja se toimii vain kasvokkain tapahtuvissa maksutapahtumissa.

Ennen Bitcoinia, jos halusit maksaa jollekin etänä puhelimitse tai internetin kautta, et voinut käyttää julkista infrastruktuuria. Sinun olisi pitänyt luottaa siihen, että yksityinen pankki avaisi kirjanpitonsa ja lisäisi pääkirjan, joka veloittaisi sinua ja hyvittäisi maksettavaa henkilöä. Ja jos molemmat eivät käytä samaa pankkia, niin silloin on useita pankkeja ja useita pääkirjamerkintöjä.

Bitcoinin julkinen lohkoketju

Bitcoinissa pääkirja on julkinen lohkoketju, ja kuka tahansa voi lisätä siihen merkinnän ja siirtää bitcoinejaan toiselle. Kuka tahansa voi kansallisuudesta, rodusta, uskonnosta, sukupuolesta, sukupuolesta tai luottokelpoisuudesta riippumatta luoda Bitcoin-osoitteen, jotta hän voi vastaanottaa maksuja digitaalisesti täysin ilmaiseksi. Bitcoin on maailman ensimmäinen maailmanlaajuisesti saatavilla oleva julkinen raha.

Bitcoin ei ole paras raha kaikilla marginaaleilla. Sitä ei vielä hyväksytä kaikkialla. Sitä ei käytetä usein hintojen noteeraamiseen, eikä se ole aina vakaa arvon säilyttäjä. Mutta se toimii, ja jo se, että se toimii ilman luotettavia välikäsiä, on hämmästyttävää. Se on tietotekniikan läpimurto, ja sillä on yhtä suuri merkitys vapaudelle, vauraudelle ja ihmisten kukoistukselle kuin internetin synnyllä. Bitcoin on vasta alkua.

Jos voimme korvata yksityisen maksuinfrastruktuurin, voimme korvata myös muita yksityisiä tukahduttimia ihmisten väliselle vuorovaikutukselle. Miksi meidän pitäisi haluta rakentaa lisää julkista infrastruktuuria? Miksi lohkoketjujen pitäisi olla tärkeämpiä kuin yritysten välittäjien? Miksi meidän pitäisi sietää niiden tehottomuutta ja pyrkiä parantamaan niitä?

Miksi meidän pitäisi haluta tämän teknologian pioneerit tänne Yhdysvaltoihin eikä pakenemaan ulkomaille? Yksinkertainen syy on se, että nykypäivän kriittistä mutta yksityisomistuksessa olevaa infrastruktuuria tarjoavia yritysten välittäjiä on yhä vähemmän, suurempia ja voimakkaampia, ja niiden epäonnistumiset ovat yhä vakavampia.

Bitcoin kryptovaluutta

Hakkerien hyökkäykset

Noin puolet kaikista amerikkalaisista, 143 miljoonaa ihmistä, sai sosiaaliturvatunnuksensa alttiiksi hakkerien käyttöön Equifaxin tietomurron vuoksi. Swift-verkko on välittänyt satojen miljoonien dollarien arvosta vilpillisiä maksutapahtumia Bangladeshissa, Vietnamissa, Ecuadorissa ja Venäjällä sijaitsevien hakkeroitujen jäsenpankkien vuoksi.

FBI epäilee nyt, että suurin näistä hakkeroinneista oli Pohjois-Korean tekemä. Intialaisen Punjab National -pankin korruptoituneet matalan tason työntekijät pystyivät vilpillisesti varmentamaan Swift-viestejä ja varastamaan 1,8 miljardia dollaria. Kyseessä on historian suurin sähköinen pankkiryöstö. Itse asiassa se on historian suurin pankkiryöstö.

Lokakuussa 2016 arviolta 1,2 miljoonaa internetiin kytkettyä laitetta hakkeroitiin ja muutettiin bottiverkoksi, joka teki useiden tuntien ajan tunnetuista verkkosivustoista, kuten CNN:stä, Fox Newsista, The New York Timesista ja The Wall Street Journalista, käyttökelvottomia kaikkialla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Yhä useammin fyysisiä koneita liitetään internetiin niiden toimintojen lisäämiseksi. Ne kytketään yksityisten ja luotettavien välittäjien omistamien ja ylläpitämien palvelimien kautta, niin sanotun esineiden internetin kautta. St. Jude’s Hospitalin sydämentahdistimet on hakkeroitu, Trendnetin vauvanvalvontalaitteet on hakkeroitu ja Jeepin Jeepit on hakkeroitu niin pitkälle, että ne voidaan kaapata etänä ja ajaa pois tieltä.

Nyt nämä haavoittuvuudet ovat väistämättömiä järjestelmissä, joissa on yksittäisiä vikapisteitä. Sillä ei ole väliä, onko vikapiste yritys vai hallitus. Yksittäistä vikapistettä ei saisi olla. Samanlaisia tukipisteitä oli olemassa jo ennen internetiä. Jos halusit välittää viestin, sinun täytyi kulkea yhden kolmesta televisiolähetystoiminnan harjoittajasta tai kourallisen sanomalehtiä kautta.

Yksityiset yritykset ovat välttämättömiä, mutta minkään kriittisen infrastruktuurin ei pitäisi olla yhden tai kahden yrityksen varassa. Internet poisti yksittäiset vikapisteet viestintäinfrastruktuurista ja käynnisti uusien mediayhtiöiden välisen kilpailun aallon. Lohkoketjut voivat julkisten raiteidensa pohjalta samalla tavoin poistaa kriittisen maksu- ja IoT-infrastruktuurin välityskyvyn.

Teknologia ei ole vielä valmis vastaamaan kaikkiin näihin kysymyksiin, mutta se on paras toivomme. Kuten 1990-luvun internetin kohdalla, tarvitsemme kevyttä ja innovaatiomyönteistä politiikkaa varmistaaksemme, että nämä innovaatiot kukoistavat Amerikassa kaikkien amerikkalaisten hyödyksi ja turvallisuuden takaamiseksi.

Web3 (Web 3.0)

Brian Brooks, Yhdysvaltain entinen vt. valuutanvalvoja, selittää eroa Web1:n, Web2:n ja Web3:n kryptovaluutan välillä: Web1:n ominaispiirre, jos ihmiset muistavat alkuperäisen AOL-tilinsä, oli mahdollisuus tarkastella kuratoitua sisältöä, joka ei ollut vuorovaikutteista, mutta joka esiteltiin AOL:ssä samalla tavalla kuin Time Magazine näytti artikkelit, jotka se halusi näyttää lehtensä sisältä, mutta jotka näkyivät vain ruudulla. Eli tavallinen ihminen ei voinut tuottaa tai muokata sisältöä Web1:ssä.

Web2:n innovaatio oli se, että yhtäkkiä sisältöä ei voinut vain lukea vaan myös kirjoittaa. Silloin blogosfääristä tuli suuri juttu. Ihmiset muistavat tämän 90-luvun lopulta ja 2000-luvun alusta. Syy internetin keskittämiseen oli tietysti se, että kaikki tämä toiminta oli hyvin pienen määrän yritysten rahaksi tekemää. Facebook on puheenjohtaja, puheenjohtaja mainitsee Googlen ja kaksi tai kolme muuta yritystä. Se, mikä tekee Web3:sta erilaisen, on kyky omistaa varsinainen verkko. Kryptoarvopaperit itsessään edustavat omistusosuutta taustalla olevasta verkosta.

Kun ihmiset puhuvat esimerkiksi Layer 1 -tunnuksista, he tarkoittavat, että tämä on palkkiosi siitä, että tarjoat pääkirjan ylläpitopalveluja ja laskentatehoa verkolle, minkä Web1:ssä ja Web2:ssa teki Google, eikö totta? Nyt ihmiset voivat omistaa Ethereum-verkon, mutta he eivät voi omistaa internetiä.

Kryptohankkeessa on kyse siitä, että ihmiset voivat suoraan omistaa verkostoja, joilla on niitä tukevia omaisuuseriä. Ja se on hajauttamisen luonne, jossa tokenien haltijat ovat ihmisiä, jotka hallitsevat omaisuutta, ei Googlen tokenien haltijat. Meidän kielemme täällä kukkulalla, nuo ovat digitaalisia varoja, jotka ovat avaimia, joilla pääkirjan avaaminen sinulle osallistumista varten.

Konseptina on, että on olemassa sovelluskerroksen ja protokollakerroksen tokenit. Jos olen Bitcoinin omistaja, sanotaan, että olen Bitcoinin louhija, eli joku, joka itse asiassa luo Bitcoinia, Bitcoin on palkkio, jonka saan siitä, että teen työtä pitääkseni verkon toiminnassa. Näin voin omistaa osan Bitcoinin lohkoketjusta.

Tai otetaan Ethereum, joka on helpompi ymmärtää. Ether-token edustaa omistusosuutta verkossa. Mutta verkon päällä on kaikenlaisia sovelluksia, jotka rakentuvat verkon varaan, aivan kuten puhelimesi sovellukset riippuvat taustalla olevasta verkosta, joka mahdollistaa puhelimen toiminnan.

Ihmiset päättelevät, mikä verkko todennäköisesti voittaa, ja sijoittavat kyseisen verkon kuponkiin, aivan samalla tavalla kuin Googlen osakkeisiin, koska he uskovat Googlen skaalautuvan alkuperäisen internetin käyttöön. Erona tässä on se, että voit äänestää siitä, mitä esimerkiksi proof of stake -verkon tulevaisuudessa tapahtuu.

Voit saada palkkion proof of work -poletin avulla siitä, että ylläpidät pääkirjaa esimerkiksi Bitcoinissa. Todellinen viesti on kuitenkin se, että sijoittajat päättävät, mitä hajautetussa internetissä tapahtuu, kun taas Twitter, Facebook, Google ja muutamat muut yritykset päättävät, mitä pääasiallisessa internetissä (main internet) tapahtuu.