Lotto vs. Vedonlyönti

Lotto vs. Vedonlyönti

Lotto on Suomessa kansan rakastama ikivihreä klassikkopeli, jonka pelaaminen on monelle meistä enemmänkin viikoittainen tapa ja rutiini, kuin satunnainen kupongin täyttäminen. Peliä on pelattu Suomessa vuodesta 1970 asti. Hieman tuoreempi tapaus, Eurojackpot, tuli kuvioihin vuonna 2012 ja on myös saavuttanut suuren suosion ympäri Eurooppaa. Näiden lisäksi loton ystäville on tarjolla muitakin niin kutsuttuja “haaveilupelejä” Veikkauksen puolesta: muiden muassa Vikinglotto, Jokeri, Lomatonni ja Keno.

Haaveilupelien suosio

Veikkauksen käyttämä nimi kyseiselle pelikategorialle, “haaveilupelit”, kertoo itsessään jo paljon. Pelaaja yleensä mitä todennäköisimmin haaveilee muhkeasta voitosta ja siitä elämästä ja elintasosta, jonka kohdalle osunut voitto mahdollistaisi. Haaveilu onkin tärkeä osa kaikkien rahapelien pelaamista. Oli kyseessä sitten lottoaminen tai vedonlyönti, kaikkien rahapelien idea lähtökohtaisesti on se, että pelaaja “sijoittaa” peliin tietyn summan rahaa, tavoitteenaan tienata pelaamalla enemmän rahaa. Se, kuinka suuri prosentuaalinen osa sijoitetusta summasta toivotaan pelaamisen avulla tienattavan, riippuu tietysti pelattavasta pelistä ja sen luonteesta.

Kasvava tarjonta vedonlyöntipeleissä

Pelaajan haaveena saattaa olla esimerkiksi lentää ensimmäisessä luokassa Finnairin suorilla lennoilla palmujen alle lämpöön sen sijaan, että joutuisi tyytymään halpalentoyhtiöihin ja useisiin vaihtoihin ja tuntien odotteiluihin lentojen välillä. Tai vaikkapa pystyä pukeutumaan ylellisen kotimaisen brändin Balmuirin luksusta henkiviin asusteisiin päästä varpaisiin. Haaveella itsellään ei sinänsä ole väliä, vaan tärkeää on, että se toimii motivaattorina pelattavalle pelille.

Tammi-kesäkuussa 2018 juuri Veikkauksen haaveilupelien liikevaihto kasvoi 610,8 miljoonaan euroon, mikä tarkoitti 5,6 prosentin kasvua. Suuri osa tuosta liikevaihdosta tuli nimenomaa Lotosta ja Eurojackpotista. Vaikka suomalaiset ovatkin ahkeria lottoajia, niin rahapelejä rakastavaan kansaan vetoavat myös muunlaiset pelit, kuten vedonlyönti. Veikkauksen vuoden 2017 vuosikertomuksesta käy ilmi, että Veikkauksen kyseisen vuoden liikevaihdosta 26 prosenttia tuli niin sanotuista harrastuspeleistä, joihin lukeutuvat Pitkäveto ja Live-veto, Moniveto, Tulosveto, Voittajaveto, Vakio, sekä Toto-pelit ja Pöytäpelit. Edellä mainitut ovat kaikki kiinteäkertoimisia vedonlyöntipelejä.

Vedonlyöntipeleillä tarkoitetaan yleisesti ottaen sellaisia pelejä, joiden tulos määräytyy esimerkiksi urheilutapahtuman lopputuloksen perusteella. Mahdollinen voitto riippuu peliin asetetusta panoksesta.

Internetin aikakauden ja yhä kehittyneemmän teknologian ansiosta Veikkauksen tarjoamat vedonlyöntipelit eivät suinkaan ole enää ainoa vaihtoehto pelaamisen ystävälle Suomessa. Vaikka R-kioskeilla ja muissa fyysisissä paikoissa Veikkauksella on monopoli näissä peleissä, on internet nykyään pullollaan erilaisi online-alustoja, joissa voi harrastaa niin erilaisia vedonlyöntipelejä kuin vaikkapa rulettia kuten Betway tai klassisia korttipelejä. Mahdollisuudet rahapelaamiseen ovat viimeisten vuosien aikana moninkertaistuneet ja useat pelialustat soveltuvat loistavasti suomalaisten käyttöön, sillä moni niistä tarjoaa palvelunsa jopa suomenkielellä.

Photo: Pxhere, licence CC0 1.0

Vedonlyönnin ja lottoamisen erot

Siinä missä Loton ja muiden samantyylisten pelien pelaaminen ei välttämättä vaadi juurikaan suurta tietoa ja taitoa (onhan jopa mahdollista ostaa valmiiksi puolestasi täytetty lottokuponki), vedonlyönti puolestaan edellyttää pelaajaltaan ainakin jonkintasoista tietämystä ja muun muassa termistön tuntemista. Aiheeseen on siis hyvä hieman perehtyä ennen rahojen likoon laittamista.

Itse vedonlyönnin termistön ja sääntöjen tunteminen ei yleensä yksinään riitä, sillä vedonlyönti vaatii pelaajaltaan myös hieman sen lajin tuntemusta, josta lyödään vetoa. Esimerkiksi voidaan ottaa urheiluvedonlyönti ja vaikkapa ravit. Ei välttämättä kannata lähteä arvailemaan voittajahevosta aivan summamutikassa, ainakaan jos mielii päästä voittoihin käsiksi. Monet konkarivedonlyöjät ovat perehtyneet tarkasti hevosten kuntoon, niiden historiaan ja aiempaan menestykseen kilpailuissa, sekä moniin muihin vaikuttaviin olosuhteisiin ja tekijöihin, sekä tietysti tilastoihin.

Lottoamisessa sen sijaan monella on viikosta ja vuodesta toiseen käytössään samat vakionumerot, joihin he luottavat. Taustatyötä pelaamiselle ei sen kummemmin vaadita, eikä sellaista oikeastaan ole mahdollista edes tehdä, sillä oikeat rivit ja numerot perustuvat täysin satunnaisuuteen. Numeroita voi toki vaihtaa, jos tuntuu ettei oma vakiorivi tuota tulosta, mutta voittoa tai mahdollisuutta siihen ei tällä tavoin valitettavasti voida taata.

Yhdistävä tekijä

Lottoamisella ja vedonlyönnillä on myös monta yhdistävää tekijää ja yksi niistä on hyvin selkeä: voittaminen on molemmissa peleissä mukavaa. Pelissä voittamisella on selkeä yhteys aivojen palkitsemiskeskukseen, jossa syntyy voittamisen myötä hyvän olon tunne, jota pelaaja tavoittelee yhä uudelleen ja uudelleen. Toki pelaamisessa pätee sama kuin vaikkapa karkin syömisessä, kohtuus on avainsana.

photo: Pxhere, licence CC0 1.0

Vedonlyönnin ja lottoamisen toinen yhdistävä tekijä on niiden pelaamisen helppous nykyaikana. Siinä missä ennen jouduit ehkä lähtemään kivijalkakasinolle tai vaikkapa raviradan reunalle, on nykyään kaikki muutaman klikkauksen päässä internetissä ja pelaamiselämys tarjoutuu kenelle tahansa, missä tahansa. Myös tulosten seuraaminen käy kätevästi vaikka pyjama päällä kotisohvalta käsin.

Kolmas ja viimeinen, muttei suinkaan vähäisin yhdistävä tekijä vedonlyönnin ja lottoamisen välillä on se, että molemmat tarjoavat pelaajalleen mahdollisuuden pieneen pakoon arjen huolista. Siinä missä jollekin pitkän työpäivän päätteeksi paras mahdollinen tapa rentoutua on heittää juoksukamat ylle ja suunnata lenkkipolulle, jollekin toiselle ihanteellinen tapa irtautua stressistä on jalkojen ylös nostaminen ja pelin pelaaminen. On mukavaa, jos omaa mieliharrastustaan voi toteuttaa helposti oman kodin turvassa, ja tämä on nykyään mahdollista, kiitos internetin lukemattomien mahdollisuuksien.