Kaikki Eurojackpotista

Source: Wikimedia, by Staatliche Toto-Lotto GmbH Baden-Württemberg CC BY-SA 4.0

Loton pelaamisella on Suomessa niin kuin muualla maailmallakin pitkä historia. Sitä pelataan erilaisina variaatioina useissa eri maailman maissa, ja sen juuret juontavat pitkälle historiaan, ja tarinoiden mukaan muun muassa Kiinan muurin rakentamista on aikoinaan rahoitettu loton avulla. Meille rantautuneen loton kerrotaan aluperin olevan peräisin Italiasta.

Meillä suomalaisilla on myös tiivis suhde ja pitkä historia erilaisten uhkapelien kanssa. Ässäarvat, kolikkopelit ja lotto ovat maassamme hyvin suosittuja. Veikkauksen lotto arvottiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1970. Kansallisen Veikkauksen Loton taival on siis maassamme pitkä, kuten myös kansallinen lotto monessa muussa Euroopan maassa.

Myöhempinä vuosina monet Euroopan maat ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja järjestävät yhteisarvontoja, kuten Vikinglotto, johon osallistuvat kaikki pohjoismaat, Viro, Latvia ja Liettua. Toinen Euroopassa järjestettävä yhteisarvonta, johon Suomi myös osallistuu, on Eurojackpot. Suomen lisäksi kyseiseen arvontaan osallistuvat Saksa, Hollanti, Italia, Espanja, Tanska, Viro, Slovenia, Norja, Ruotsi, Islanti, Latvia, Liettua, Kroatia, Tšekki, Unkari, Slovakia ja Puola. Eli kaikkiaan 18 Euroopan maata.

Veikkauksen mukaan Eurojackpotissa valitaan viisi päänumeroa väliltä 1-50 ja sen lisäksi kaksi tähtinumeroa väliltä 1-10. Arvonta järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2012, tarkemmin sanoen 23.3.2012. Kyseisen arvonnan suunnittelu ja valmistelu oli kuitenkin aloitettu jo vuosia aiemmin eri Euroopan maiden kansallisten rahapeliyhtiöiden toimesta.

Eurojackpotin peliaika päättyy perjantaisin kello 20.00 ja tulokset arvotaan kello 22.00, jolloin ne julkaistaan netissä. Arvonta järjestetään Suomessa, Helsingissä kahdessa eri osassa. Ensin siinä valitaan viisi päänumeroa, jonka jälkeen kaksi tähtinumeroa. Peliaika uudelle kierrokselle alkaa tulosten julkistamisen jälkeen yöllä kello 1.00.

Eurojackpotissa on yhteensä 12 voittoluokkaa, joista minimivoittoon riittää kun vähintään kaksi päänumeroa ja yksi tähtinumero on oikein, tai toisaalta kaksi tähtinumeroa ja yksi päänumero oikein. Arvonnan viikoittainen päävoitto on 10-90 miljoonaa euroa. Keskimääräinen päävoitto on lähes 25 miljoonaa euroa, kun taas minimivoitto on keskimäärin 8 euroa.

Eurojackpotin historian suurin voitto, 90 miljoonaa euroa on osunut Saksaan vuonna 2018. Suomeen on arvontojen historian aikana osunut yhteensä 14 päävoittoa, joista suurin tähän mennessä on ollut Loimaalle mennyt 90 miljoonaa euroa, joka jakautui viiden osuuden ryhmälle. Tämä tarkoittaa, että kullakin osuudella voitti 18 miljoonan euron summan potista. Voittopotin voittanut peli pelattiin Loimaan Prismassa ja se käytiin myöhemmin lunastamassa Helsingissä, Veikkauksen pääkonttorissa. Median mukaan loimaalaiset voittajat ovat pitäneet voitostaan hyvin matalaa profiilia.