Tiesitkö? Näin Lottoa pelataan eri maissa

Lotto ei tietenkään ole ainoastaan suomalaisten juttu, vaan numeroiden arpomisen aiheuttamasta, vatsanpohjaa kutittavasta jännityksestä nautitaan ympäri maailman aina Nigeriasta Vietnamiin. Itse asiassa lotto onkin kehitetty Italiassa, ja sen ideana on arvata oikein koneesta arvottavat numerot. Vaikka useimmiten loton perusidea on sama, on lotoilla tietenkin eroavaisuuksia sekä jättipottien, arvontoihin osallistuvien maiden että pelitapojen vuoksi.

Moni voisi kenties luulla, että lotto on menettänyt asemaansa erilaisten netissä ja kotikoneelta käsin pelattavien pelien vuoksi. Mutta mitä enemmän on tarjontaa, sitä enemmän on myös kysyntää, ja erilaisten online-pelien kehityksestä sekä niin kutsutun modernin pelaamisen suosiosta huolimatta perinteinen lotto elää ja hengittää vahvasti. Erilaisten pelien sekä miljoonien arvoisten, Hall of Fameen tiensä löytäneiden jättipottien ohella ihmiset nauttivat edelleen numeroiden yksi kerrallaan arpomisen ja niiden pelikuponkiin vertaamisen tuottamasta jännityksestä.

Joissakin maissa loton pelaaminen on kuitenkin kielletty, Suomen kaltaisissa maissa loton pelaamiseen rohkaistaan kansallisen loton myötä – erilaisia tapoja siis on runsaasti. Kansallinen lotto löytyy Wikipedian mukaan esimerkiksi kaikista skandimaista, Algeriasta, Ugandasta, Perusta, Thaimaasta, Turkista, Tsekistä, Irlannista, Yhdysvalloista, Ukrainasta, Australista ja Uudesta-Seelannista sekä erityisesti todella monista Euroopan maista.

Näiden lisäksi jotkut maat ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja järjestäneet yhteisiä arvontoja, joiden potit voivat kohota yksittäisen maan järjestämää lottoa huomattavasti suuremmiksi. Moni suomalainen pelaakin mielellään Viking-Lottoa, jonka piiriin kuuluvat kotimaamme lisäksi Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua. Tämän lisäksi suomalaiset voivat halutessaan osallistua Eurojackpot-arvontaan, joka arvotaan viikoittain kroatialaisten, tanskalaisten, virolaisten, suomalaisten, saksalaisten, islantilaisten, irlantilaisten, latvialaisten, liettualaisten, hollantilaisten, norjalaisten, slovenialaisten, espanjalaisten sekä ruotsalaisten kesken. Tiesitkö, että Eurojackpot arvotaan joka ikinen viikko Helsingistä käsin, ja voittokuponki tarkastetaan sekä Saksassa että Tanskassa. Historian massiivisin, 81 miljoonan euron voittopotti arvottiin vuonna 2016, jolloin se kohtasi yhtä onnekasta saksalaispelaajaa. Toiseksi suurin voittopotti, 79 miljoonaa euroa, puolestaan osui Suomeen tämän vuoden puolella.

Myös toiset Euroopan maat ovat järjestäneet oman arvontansa, joka tunnetaan nimellä EuroMillions. Sitä pelataan sveitsiläisten, itävaltalaisten, belgialaisten, irlantilaisten, ranskalaisten, luxemburgilaisten, portugalilaisten, espanjalaisten sekä brittien kesken, ja sen mittavin voittopotti on ollut arvoltaan huimat 130 miljoonaa euroa niin kutsutulla SuperDraw -kierroksella. Näin valtava potti on jaettu pelaajille todella useita kertoja, viimeksi niin ikään kuluvan vuoden aikana.

Suomessa Veikkauksen järjestämää lottoa alettiin myydä vuonna 1970, ja varsinainen lottoarvonta järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1971. Lauantaisin järjestettävä lotto arvotaan useimmiten kello 22.15, ja sen myyntiaika loppuu tunnetusti varttia ennen arvonnan alkua. Kaikki lottovoittajat eivät kuitenkaan muista tarkastaa kuponkejaan, ja Suomessa jääkin lunastamatta vuosittain noin kuuden miljoonan euron edestä lottovoittoja – järkyttävää, vai mitä? Suomen historian suurin lottopotti, tuplauksen kautta jaettu 27,8 miljoonaa euroa, kuitenkin kalpenee muiden maiden pottien rinnalla. Asia on tietenkin varsin ymmärrettävä, sillä Suomen kokoisessa maassa lottoon osallistuvia ja näin myös voittopotteja tukevia pelaajia on huomattavasti esimerkiksi Yhdysvaltoja vähemmän.

Italian historian suurin lottopotti, vuonna 2010 arvottu 155,8 miljoonaa euroa, teki voittajastaan varsin äveriään henkilön. Tätä suurempia voittoja on Euroopan maista osunut Portugaliin sekä Ranskaan, joissa asuvat pelaajat kuittasivat EuroMillions -pelistä 183,5 miljoonaa euroa.

Näiden lisäksi suurimpien ja merkittävimpien lottopottien listaa hallitsee arvatenkin Yhdysvallat, missä on arvottu myös maailman suurin lottovoitto. Tämä potti on ollut arvoltaan järjettömät 1586,4 miljoonaa dollaria, joka arvottiin vuonna 2016 PowerBall -pelissä. PowerBall-voitot ovatkin todella suuria, ja kyseisessä pelissä on jaettu muiden muassa 590 miljoonan sekä 365 miljoonan arvoiset voitot. PowerBallin lisäksi Yhdysvalloissa arvotaan rahaa myös MegaMillions-pelissä, jossa kolmen onnekkaan pelaajan jaettavaksi ilmaantui 656 miljoonan dollarin arvoinen potti vuonna 2012. Niin ikään MegaMillions-peli on tuonut voittajalleen maukkaat 390 miljoonaa dollaria sekä 380 miljoonaa dollaria.