Taktiikat lottonumeroiden valitsemiseen

Lottokone arpoo oikeat voittonumerot täysin satunnaisesti, mutta se ei tarkoita sitä, että kaikki ihmiset valitsisivat pelaamansa numerot pikapelinä, eli tietokoneen arvonnalla. Pelaajilla on monia erilaisia syitä juuri tiettyjen numeroiden valitsemiseen ja niitä käymme tässä artikkelissa lävitse. Kaikki rivit ovat lähtökohtaisesti yhtä todennäköisiä, joten tietyissä numeroissa pysyminen perustuu taikauskoon.

Numeroiden valitsemiseen ei siis voittamisen kannalta kannata tuhlata jopa tuntikausia aikaa, vaan nopein tie on antaa koneen valita numerot. Tällöin voi viettää numeroiden valinnassa säästämänsä tunnit haluamiensa ajanvietteiden parissa. Esimerkiksi käydä lenkillä tai uimassa, katsella elokuvia suoratoistopalveluista, lukea E-kirjoja tai hyödyntää saamansa Unibet ilmaiskierrokset ja syöksyä kolikkopelien viihdyttävään ja värikkääseen maailmaan.

Matemaattinen malli numeroiden valinnassa

Erittäin suosittua pelaajien keskuudessa on valita kupongin ensimmäiset numerot, eli 1, 2, 3, 4, 5, 6 ja 7. Tämä ei ole suositeltavaa juuri sen suosion vuoksi, sillä osuessaan rivi tuo hyvin pienen päävoiton oikein veikanneille. Samalla tavalla on syytä vältellä muita matemaattisia malleja, eli seitsemää viimeistä numeroa tai kahden, kolmen, neljän ja varsinkin suosituinta viiden, kertotaulua. Sama pätee myös kaikkiin kuvioihin kupongilla, eli pystyriveihin, kulmiin, vaakariveihin jne. perustuviin riveihin. Et ole ensimmäinen joka näitä ajattelee, joten mahdollinen päävoitto menee useammalle jakoon rivin toteutuessa.

Syntymäpäiviin ja muihin merkkipäiviin perustuva malli

Tämä on myös hyvin suosittu tapa valita pelaamansa numerot, mutta koska ihmisillä ja heidän lähipiireillään on eri syntymäpäivät, ei tapa ole niin turmiollinen kuin edellisessä kappaleessa mainittu tapa. Tämäkin kuitenkin vähentää keskimääräistä voittoa, sillä numerot 1-12 ovat yliedustettuja pelaajien riveissä johtuen siitä, että kuukausia on vain 12 ja päivämääräpelaajien riveistä voikin uskoa ainakin puolet numeroista olevan noita. Samoin yliedustettuja ovat numerot välillä 1-30, koska 11/12 kuukautta sisältää tuon verran päiviä. Myös numero 31 on yleisempi, kuin esimerkiksi numero 32.

On silti hyvin mahdollista, että syntymäpäivärivisi on ainoa laatuaan, mutta voittopotin suuruustodennäköisyyden kannalta, olisi syytä valita rivi jossa on myös 31 suurempia numeroita.

Aikaisempien kierrosten tuloksiin perustuva malli

Tieteellisemmin lottoamiseen suhtautuvat pelaajat tutkivat aiempien kierrosten tilastoja. Yksinkertaisimmillaan tietenkin edellisen kierroksen rivi kerää aina paljon panostuksia osakseen. Jotkut pelaajat tutkivat aiempia kierroksia ja valitsevat riviinsä eniten esiintyneitä numeroita ja jotkut taas lähtevät siitä lähtökohdasta, että aiemmin paljon esiintyneet numerot ovat niin sanotusti “kylläisiä” ja nimenomaan välttävät niiden laittamista omaan riviinsä.

Lottopallot ovat kuitenkin kaikki samanlaisia ja ne laitetaan koneeseenkin satunnaisessa järjestyksessä, joten kummallakaan näkökannalla ei ole perusteita. Se, että joku numero tulee millä tahansa tarkasteluvälillä useammin kuin toinen, ei perustu siihen, että sen ilmestyminen olisi todennäköisempää, vaan yksinkertaisesti satunnaisvaihteluun. Jos heität 1000 kertaa lanttia, niin hyvin epätodennäköistä on, että kruuna tulee 500 kertaa ja klaava 500 kertaa, vaikka yksittäisessä heitossa molempien todennäköisyys onkin sama.

Miten siis kannattaa valita numerot?

Numerot kannattaa valita täysin satunnaisesti, mutta mikäli satunnaisvalinta tuottaa esimerkiksi paljon numeroita välille 1-12, kannattaa tehdä arvonta uudestaan. Jokaisen rivin todennäköisyys on sama, mutta joillakin riveillä todennäköisyys sille, että muita on jakamassa pottia, on pienempi.