Lottonumeroiden valitseminen – tiedettä vai taidetta

Lottonumeroiden valitsemiseen tuntuu olevan yhtä monta tapaa kuin on olemassa lottorivejä. Monilla lottoajilla on strategia tai metodi, jolla numerot valitaan. Jotkut tekevät valintansa kerran ja pysyvät valinnassaan, toiset vaihtavat riviään onnellisesti joka kerta lototessaan. Kun sitten potit nousevat kiinnostaviin summiin, alkaa lotto kiinnostaa massoja. Tällöin usein nousee esiin kysymys: millä strategialla minun kannattaisi valita numerot? Monesti väitetään loton olevan puhtaasti onnella pelattava peli. Totta on, että lotossa on satunnainen elementti, jolle ei oikein voi tehdä mitään. Kuitenkin numeroiden jakautumisesta arvonnoissa (niin kutsutut kylmät ja kuumat numerot) on tehty paljon tilastoja. Samalla tavoin pokeri on taitolaji. On helppo ajatella, että pokerin voittaa se, jolla on parhaat kortit. Kuitenkin tilastojen mukaan parhaat kortit voittavat vain 50% peleistä. Panostamisen taito on paljon tärkeämpi. Samoin kylmien ja kuumien lottonumeroiden valitseminen vaatii tietoa ja taitoa.


Photo by Chini Garay, Pixabay License


Tilastojen käyttäminen lottonumeroiden valinnassa

Tilastojen käyttäminen lottonumeroiden valitsemisessa on kuuma aihe, jonka ympärillä käydään kiihkeääkin keskustelua. Tilastoja voi käyttää apuna numeroiden valinnassa, mutta matemaattisesti ajatellen valitut numerot eivät voita yhtään sen todennäköisemmin kuin sattumanvaraiset numerot. Kaikilla numeroilla on yhtäläinen mahdollisuus tulla arvotuksi missä tahansa sattumanvaraisessa arvonnassa. On kuitenkin totta, että jotkut numerot arvotaan useammin kuin toiset tietyn ajan sisällä. Olemassa on myös tilastoja eniten pelatuista numeroista ja riveistä. Näiden perusteella ihmiset luovat kylmien, kuumien ja odotettavissa olevien numeroiden sarjoja ja tekevät valintansa niiden perusteella.

Kuumilla numeroilla tarkoitetaan numeroita, joita arvotaan useimmin. Ajatellaan esimerkiksi että numerot 3, 9, 13 ja 36 on arvottu neljä kertaa viimeisen 20 arvonnan aikana ja numero 2 on valittu onnennumeroksi kolme kertaa viimeisen 20 arvonnan aikana. Jotkut pelaajat saattavat valita numeronsa näiden esiintymien perusteella olettaen, että useasti viime aikoina arvottu numero jatkaa samalla linjalla, eli arvotaan todennäköisemmin. Tuntuu houkuttelevalta pelata tällä tavoin. Ketäpä ei kutkuttaisi veikata klaavaa, kun se on ollut viimeisen viiden heiton tulos? Jos vastaat tähän ‘ei’, kylmät numerot saattavat olla sinun juttusi.


Photo by Black Ice, Pexels License

Nimensä mukaisesti kylmät numerot ovat kuumien vastakohtia eli ne on arvottu harvemmin tiettynä aikana. Kylmiä numeroita veikkaavat pelaajat perustavat valintansa logiikalle, jonka mukaan numeron arpomisen mahdollisuus on suurempi, jos se on arvottu viime aikoina harvoin. Eli jos se kolikko on kellahtanut sille klaava-puolelle viimeiset viisi kertaa, kylmäveikkaaja arvaisi kruunaa, koska sen todennäköisyys on suurempi. Odotettavissa olevat numerot taas ovat sellaisia numeroita, joita ei ole arvottu keskimääräistä enempää ja ovat siksi odotettavissa. Jos numero arvotaan viisi kertaa 100 arvonnan aikana, se arvotaan keskimäärin 20 arvonnan välein. Jos arvan osumisesta numerolle on kulunut 20 tai enemmän arvontaa, sen voi ajatella olevan odotettavissa. Tämä odotettavissa olevien numeroiden logiikka voidaan jossain määrin yhdistää kylmien ja kuumien numeroiden logiikoihin. Näin numeron valitseminen voi helpottua. Numero voi olla nimittäin sekä kuuma että odotettavissa, jolloin se on mahdollisesti erinomainen valinta, riippuen pelaajan valitsemasta strategiasta.

Sattumanvaraisten numeroiden valitseminen

Tilastollisesti ei ole mitään etua pelata sattumanvaraisia, tietokoneen valitsemia numeroita, mutta jos voitat, voitat todennäköisesti suuremman potin. Satunnaiset numerot eivät tuo tilastollista etua, koska niitä ei arvota sen todennäköisemmin kuin muitakaan numeroita. Mutta satunnaisesti valituilla numeroilla todennäköisyys kahteen samaan riviin on huomattavan pieni. Jotkut pelaajat kokevat kuitenkin, että sattumanvaraisesti tietokoneen arpomien numeroiden valitseminen vie osan pelin hauskuudesta. ‘Arvo loput numerot’ -napin painaminen ei ole lainkaan niin tyydyttävää kuin tärkeiden päivämäärien, syntymäpäivien ja muiden tärkeiden numeroiden valitseminen juuri oikeassa kombinaatiossa. Tai painiskella kuumien, kylmien tai odotettavissa olevien numeroiden parissa asiantuntijamaisesti valiten ja parantaen todennäköisyyksiä. Monet ihmiset lottoavat huolimatta todennäköisyyksistä, tai niiden takia. Tuolloin numeroiden valinnan antaminen algoritmin tehtäväksi tuntuu vievän osan jännityksestä ja toivosta. 

Joku käyttää myös hyvin epätieteellistä metodia ja piirtää valinnoillaan jonkin kuvan lottokuponkiin. Tällöin numeroita valitaan sen perusteella, että ne muodostavat ruudukkoon jonkin tietyn kuvion. Tai sitten valitaan vain pysty- tai vaakasuoria rivejä. Joku voi vaikka piirtää numeroilla hymiön. Seitsemällä numerolla saa yllättävän monimutkaisia kuvioita aikaiseksi. Ei ole mitään syytä, miksi ei voisi käyttää mielikuvitustaan ja tehdä pelistä taas uudella tavalla jännittävää. Joskus luovuus palkitaan isolla potilla, jolloin kyllä kannattaa vetää kuponkiin taiteilijan nimikirjoitus ja laittaa se hyvään talteen!


Photo by Pixabay, Pixabay License

Silloin tällöin joku lottovoittaja kertoo valinneensa numerot, jotka hän on nähnyt unessa, saanut jumalallisena ilmoituksena, yhtäkkiä vain tupsahtivat päähän tai joista vain tuli hyvä tunne. Onhan se ihan mahtavaa, että he ovat luottaneet intuitioonsa ja voittaneet. Vaikeaa on kuitenkin sanoa, kuinka hyvä pelistrategia tällainen itseensä luottaminen on. Monet pelaajat saattavat valita numeronsa hyvän fiiliksen perusteella, vain sitten pettyäkseen arvontapäivänä, koska eivät voittaneetkaan. Eikä fiiliskään toimi kellon tavoin, aina ei vain saa sitä mukavaa kutinaa vatsanpohjaan. Toisaalta on myös tarinoita ihmisistä, joilla oli fiilikset ja intuitio kohdillaan, mutta jotka sitten päättivät olla pelaamatta, eivätkä tietenkään voittaneet. Kuinka sydäntäsärkevää se sitten onkaan? Loppupeleissä, jos kuulet joidenkin numeroiden ehdottomasti kutsuvan sinua, voi olla ihan kannattavaa kuunnella tuota kutsua. Sen suurempaa tiedettä ei numeroiden valinnasta oikein voi tehdä.