Lottoarvonta ja viralliset valvojat

Lottoarvonta on yleensä lauantai-iltana (joskus poikkeustapauksissa sunnuntai-iltana) kello 20.45 ja se suoritetaan Yleisradion TV-studiolla Pasilassa, Helsingissä.

Arvontaa valvovat riippumattomat viralliset valvojat, jotka ennen arvontaa toivottavat katsojille hyvää iltaa. Ennen arvontaa viralliset valvojat ovat tarkistaneet että lottokone toimii niin kuin pitääkin.

Loton arvontakone eli lottokone on VTT:n (Valtion Teknillinen Tutkimuskeskus) suunnittelema ja rakentama. Kone se on tehty niin, että arvotut pallot ovat täysin satunnaisia.

Jos lottokone ei joskus jostain syystä suorassa TV-lähetyksessä toimisikaan niin kuin pitäisi, otetaan käyttöön täysin samanlainen varakone, jolla arvonta sitten lähes 100% todennäköisyydellä voidaan suorittaa.

Lottokonetta ja lottopalloja säilytetään lukkojen takana, josta ne otetaan esiin lottoarvonnan suorittamista varten. Väärinkäytösten estämiseksi lottokonetta, palloja ja mahdollisia muita arvontalaitteita ei valvo suinkaan Veikkaus, vaan viralliset valvojat ja viranomaistahot. Viralliset valvojat ovat yleensä poliisitarkastajia tai Sisäministeriön ylitarkastajia.

Tunnetuin suomalaisen lottoarvonnan virallinen valvoja on Aulis Gerlander.

Jope Ruonansuu – Aulis Gerlander