Loton historia

On lauantai ilta kello kymmenen. Koko perhe on kerääntynyt television äärelle jännittyneenä. Kymmenen uutisten jälkeen stereoista soi tuttu tunnusmusiikki. On viikoittaisen lauantain lottoarvonnan vuoro.

Jo vuodesta 1971 on Suomessa jännitetty loton tuloksia yhdessä lähes koko kansan voimin. Lotto on Suomessa Veikkauksen omistama peli, jossa on tarkoituksena arvata mahdollisimman monta arvottavaa numeroa oikein. Pelissä toimii aina loton arpoja, lottotyttö, sekä kaksi virallista valvojaa. Peli on ollut todella suosittu Suomessa ja muualla maailmalla jo vuosikymmeniä – oikeastaan jo vuosisatoja. Mistä lotto onkaan oikein kotoisin?

Kaikki tunnemme Genovan sen herkullisesta pestosta ja kauniista maisemista, mutta tiesitkö, että tässä Italian upeassa kaupungissa kehiteltiin lotto jo vuonna 1400-luvulla? Matka Suomeen vei hetken, mutta suomalaiset ovat ottaneet pelin avosylin vastaan. Jopa 70% Suomen kansasta kertoo pelaavansa lottoa ainakin silloin tällöin.

Ensimmäinen lottoarvonta

Tammikuun 3. päivä vuonna 1971 loton ensimmäinen arvonta lähetettiin YLE:ltä. Ensimmäisen Suomessa arvotun loton voiton sai Sanni Mielonen, Ylivieskasta kotoisin oleva myyjä, joka oli päättänyt kokeilla tätä uutta ja jännittävää peliä, lottoa, kun sellaisen pelin myyntipiste oli avattu myymälään. Voitoksi kertyi 343 825 Suomen markkaa. Tänä päivänä summa vastaisi inflaatio huomioiden 454 580 euroa. Ensimmäisen lottoarvonnan juontajana toimi Hilkka Kotamäki.

Lotto ei ole menettänyt kansan suosiota ja on ollut myös edelläkävijä teknologiassa. Lottoa on voinut pelata monien online kasinoiden kuten Fulltiltin tavoin verkossa jo vuodesta 1997 asti. Näin edes sade tai myrsky ei ole vähentänyt Suomen kansan peli-intoa.

Tämä kansaa yhdistävä peli koko muutoksen vuonna 2013 kun Suomen viestintävirasto teki päätöksen, joka kielsi lottoarvonnan järjestämisen YLE.n kautta, ja jonka seurauksena kyseinen peli siirtyi MTV3:lle. Muutos jakoi mielipiteitä. Osan kannatti muutosta, mutta osa koki kanavan vaihdoksen kansalliselta kanavalta kaupalliselle vakavana asiana. Yleisesti lotto koettiin kansan yhteiseksi. Tavallaan se sitä onkin, sillä niin moni uskollisesti pelaa lottoa joka lauantai ja meillä jokaisella on varmasti lottoon ja sen arvontaan liittyviä muistoja.

Suurin lottovoitto

Suomen suurin voitto lotossa ylsi 13,9 miljoonaan euroon. Voitto oli puolet reilu 27 miljoonan euron jättipotista, joka jaettiin kahden onnekkaan voittajan kesken. Veikkauksen mukaan Suomen kansa ottaa lottovoiton suhteellisen rauhallisesti. Asiasta ei maan tapojen mukaan huudella kylillä. Tavallisesti asuntolaina maksetaan pois, ostetaan ehkäpä uusi auto ja lähdetään matkoille jonnekkin mukavaan paikkaan.

Loton siskot ja veljet

Lotosta on kehitetty hieman erilaisia versioita. Nykyisin on Vikinglotto ja Eurojackpot, jotka monen mielestä muistuttavat perinteistä lottoa kovin paljon. Myös muualla maailmalla lottoa pelataan innokkaasti. Espanjassa tunnetuin lottopeli on joululotto. Lähes koko maa osallistuu peliin ja lipukkeita myydään jo reilusti ennen arvontaa. Monet pelaajat ovat myös taikauskoisia ja ostavat lipun paikasta, joka on voittanut aiemmin. Näiden myyntipisteiden takana on usein pitkiä jonoja, kun lipukkeet tulevat myyntiin ja osa on valmiita matkustamaan vaikka hieman kauemmaksi, jotta saavat arpansa juuri haluamastaan myyntipisteestä, vaikka niitä myytäisiinkin alakerran baarissa. Joulun tullen lottoarvontaa seurataankin koko suvun voimin televisiosta. Televisiolähetys kestää normaalia lottoa pidempään ja sisältää monia esityksiä kuten esimerkiksi kuorolaulua ja tanssia.

Tänä lauantaina on taas lotto ja niin on taas Suomen kansa kokoontuakseen television ääreen. Monella on varmaan jo arpanumerot tiedossa, sillä monilla on vakionumerot, joita toistetaan. Mikä on sinun suosikkirivisi? Vai onko sinulla tapana vaihdella numeroita jokaisen pelin välillä?