Live vedonlyönti ja uudet kuviot

Rahapelaaminen on muuttunut viime vuosina kovaa vauhtia, kiitos teknisen kehityksen, mobiiliverkkojen ja sen, että käytännössä jokaisella aikuisella on aina mukanaan oma älypuhelin, jonka avulla kaikenlainen pelaaminen on vain pari klikkauksen päässä. Eikä se ole enää mitenkään erikoista, että aikuiset pelaavat erilaisia mobiilipelejä, vaikka työmatkalla linja-autossa tai metrossa, junassa – mutta se, että live vedonlyönti tuli mobiiliin, sai aikaiseksi selkeästi uudenlaista pelaamista, ja uusia pelaajia vedonlyönnin pariin – katsotaan tarkemmin miksi.

Mobiilisovellukset valvovat arkeamme

Meillä jokaisella on omassa älypuhelimessamme kymmeniä erilaisia sovelluksia, jotka auttavat meitä seuraamaan talouttamme, tekemään sijoituksia, seuraamaan terveyttämme, pitämään yhteyttä ystäviimme jne. Yksi monien puhelinten tehtävä nykyään on myös toimia ensisijaisena pelikoneena – aivan kuten varsinaiset lineaariset televisiot tai ainakin niiden käyttö lineaarisesti on vähentynyt, ovat vähentyneet tilastollisesti myös konsolipelit ja tietokoneella pelaaminen, pelkästään jos siitä syystä, että se mobiililaite eli oma älypuhelin on koko ajan mukaan. Eli ei mikään ihme että kaikenlainen pelaaminen on etsinyt omat mahdollisuutensa nimenomaan mobiilialustoilta. Kun tähän kaikkeen vielä lisätään mobiiliverkkojen vähittäinen siirtyminen 5G aikaan, niin siitä on seuraamassa entistä nopeamman ja varmemmat mobiiliverkot, joiden kautta voi yhtä hyvin katsella elokuvia, pitää videokokouksia, tehdä livevideoita Instaan ja vaikka pelata erilaisia pelejä kuten live vedonlyönti kohteita.

Nopeat yhteydet – laajat tarjonnat

Nopeammat yhteydet ovat antaneet meille mahdollisuudet seurata suosikki sarjojamme, vaikka mökillä ollessamme tai mennessämme töihin, mutta ne ovat samalla mahdollistaneet myös urheilun seuraamisen suoratoiston välityksellä suorissa lähetyksissä. Nämä urheilulähetykset ovat nykyään tarjolla todella laajalla kattauksella sekä suoratoistokanavilla, että vedonlyöntitoimistojen palveluiden kautta – kun nyt vielä mobiiliaikana tähän lisätään mahdollisuus samanaikaisesti pelata näitä kohteita livenä – ollaan tultu uudenlaisen pelaamisen äärelle – jota voi siis pelata ja harrastaa yhtä hyvin kotona tietokoneen äärellä, kuin mobiilisti, missä siten onkaan. Tilastollisesti vedonlyöntiä harrastetaan vielä Euroopassa enemmän etukäteisveikkauksen kautta, mutta live vedonlyönti on jatkuvassa kasvussa.

Keski-Eurooppalainen vs Pohjoismaat

Pohjoismaat eli Ruotsi, Norja, Suomi ja Tanska ovat jo pidempään olleet esimerkkejä sekä netin käyttöasteesta että mobiilikäytöstä. Näissä maissa ostetaan ja tilataan paljon netistä, ja entistä enemmän myös mobiilisti. Pelaaminenkin on näissä maissa siirtyneet jo paljon mobiiliin, ja myös live vedonlyönti on löytänyt paikkansa myös suomalaisten pelaajien älypuhelimissa, mutta Keski-Euroopassa siirtyminen on hitaampaa – luonnollisin perustein. Keski-Euroopassa kaikella toiminnalla on paljon pidemmät historiat kuin Suomessa, näin on myös rahapelien suhteen. Siinä missä Italiassa lyötiin vetoa ja Rooman keisarien aikakaudella, meillä harrastettiin metsästystä ja peltojen raivausta – joten ei ihme, että Keski-Euroopassa vallalla olevat vedonlyöntiorganisaatiot pitävät kiinni omista historiallisista oikeuksistaan toimia vedonvälittäjinä, eikä nettiaikaa oteta kovin positiivisesti kaikkialla vastaan – tästä hyvänä esimerkkinä Saksan rahapelitilanne.

Mutta vähitellen mobiilipelaaminen on kasvamassa myös näissä vanhoissa maissa, ja vähitellen sitä kautta myös livepelaaminen lisääntyy – ja jo nyt laajaan pelivalikoimaan tulee lisää pelattavaa. Jo nyt jokaiselle päivällä on livekohteita useista eri lajeista – pelaamisessa on pikemminkin runsauden pulaa kuin pelikohteiden pula. Lisäksi varsinainen livepelaaminen kehittyy koko ajan ja eri lajeihin on tarjolla uusia pelaamisen muotoja ja sisältöjä.

Nuori mahdollisuus

Live vedonlyönti on vielä nuori laji, ja sillä on aikaa kehittyä koko ajan eteenpäin samalla kun pelaaminen on muuttumassa. Mitä enemmän pelaajat siirtyvät mobiiliin, tulee nähtäville livepelaamisen vetovoima, sillä pelejä voi jatkaa vielä ottelua seuratessaankin, ja siellähän niitä katsojia ja potentiaalisia uusia pelaajia on satojatuhansia katsomoissa joka viikko. Kun vielä samalla älypuhelimilla on mahdollista yhtä aikaa katsella otteluita ja asettaa omia panoksia, live pelaaminen on vasta alkuvaiheessaan.

Jos itse tykkäät seurata vaikka jalkapalloa, tai jääkiekkoa, etkä ole vielä koskaan pelannut livekohteita, kokeile – livekertoimien vaihtelut ovat pelin suola, jollaista ei pääse kokemaan vanhanmallisessa etukäteen pelaamisessa, missä siinäkin kyllä välillä kertoimet saattavat vaihdella ennen peliä – mutta livessa kertoimet vaihtelevat koko ajan tarjoten uusia mahdollisuuksia pelin edetessä – ei ole mitenkään erikoista, että yhden ottelun aikana avoimeksi voi tulla jopa kymmeniä eri vetomahdollisuuksia.

Live vedonlyönti tulevaisuudessa

Niin nyt kuin tulevaisuudessa meillä tulee varmasti olemaan nämä kaksi suuntausta: etukäteen pelaaminen ja live pelaaminen, se kumpi tulee olemaan enemmän pelattu muoto ei kiinnosta välttämättä itse pelaajaa, kunhan pelikohteita on tarpeeksi ja se oma laji on saatavilla – varsinkin Keski-Euroopan lisääntyvä pelaaminen tuo varmasti myös lisää lajeja ja lisää pelikohteita tuleville vuosille, ja jokainen löytää omat suosikkilajinsa, joita seurata ja kenties myös sitten pelata.