Kuinka tulosvedon kertoimet määräytyvät?

Jos olet koskaan koskaan lyönyt vetoa, ovat termit tulosveto ja kertoimet tulleet sinulle varmasti vastaan useita kertoja. Tulosvedon ideana on veikata ottelun lopputulosta varsinaisen peliajan päättyessä, ja lähtökohtaisetsi tähän ei sisällytetä mukaan jatkoaikaa, ellei vedossa itsessään niin sanota. Kertoimet taas osoittavat sen, kuinka moninkertaisena pelaaja rahansa saa takaisin, jos hänen vetonsa osuu oikein. Ennakkosuosikkina otteluun lähtevä joukkue saa aina pienemmät kertoimet, kun taas altavastaaja saa korkeammat kertoimet.

Vaikka tulosveto itsessään on yksi yleisimmistä vedonlyönnin muodoista, ei suurin osa pelaajista tiedä miten tulosvedon kertoimet määräytyvät. Lähtökohtaisesti niiden taustalla on aina samankaltainen kaava, joka on muodostettu vedonlyönnin asiantuntijoiden keskuudessa. Tyypillisin tulosvedon kertoimien kaava on: Palautusprosentti x Pelivaihto / Tuloksen panossumma. Esimerkiksi jos palautusprosentti on 85%, pelivaihto kyseisestä kohteesta on 310 000€ ja tulokselle 0-0 on pelattu yhteensä 52 000€, on kerroin tällöin 0,85 x 310 000 / 52 000 = 5,06. Tämä on yleisin kaava, mutta eri vedonlyöntiyhtiöillä on tästä omat muunnelmansa.

Kannattaa silti pitää mielessä, että tulosvedon kertoimet ovat riippuvaisia myös siitä, missä paikassa haluat tulosvedon asettaa. Jos vastassa on kauan markkinoilla toiminut brändi, ovat kertoimet yleensä tasaisen hyvät. Sen sijaan esimerkiksi Suomessa uudet vedonlyöntisivut tarjoavat usein vanhempia sivuja paremmat kertoimet, sillä tämä voi olla heidän tapansa kilpailla kyseisellä osa-alueella potentiaalisista asiakkaista muiden sivujen kanssa.

Tämän lisäksi kannattaa huomioida, että tulosvedon kertoimet määräytyvät myös sen mukaan, minkälaiset kertoimet ja veto ovat kyseessä. Toisin sanoen, tarjoaako haluatko pelata vedonlyöntisivustolla kohteita, joissa on kiinteät vai muuttuvat kertoimet. Otetaan näistä seuraavaksi hieman enemmän selvää.

Kiinteät kertoimet

Kun puhutaan tulosvedoista, tarkoitetaan tällä yleensä juuri kiinteillä kertoimilla asetettavia tulosvetoja. Kiinteät kertoimet tarkoittavat, että kun pelaaja on asettanut vedon, eivät kertoimet voi tämän jälkeen enää muuttua. Pelaaja toisin sanoen tietää heti vedon asetettuaan, kuinka paljon hänen on mahdollista voittaa rahaa, mikäli veto vain osuu oikein. Kiinteät kertoimet lasketaan yleensä aiemmin artikkelissa mainitulla kaavalla.

Lähtökohtaisesti kiinteät kertoimet tarjoaa vedonlyöntiyhtiön ulkopuolinen kolmas osapuoli, joista käytetään yleisesti nimitystä kertoimien tarjoaja. Suomessa tunnetuin kertoimien tarjoaja vedonlyöntisivustoilla on Kambi, jonka palveluita hyödyntää muun muassa suomalaisten valtavaa suosita nauttiva Unibet.

Varsinkin vielä muutama vuosi sitten oli yleistä, että myös kiinteissä kertoimissa kertoimet saattoivat muuttua, vaikka näin ei pitänyt olla mahdollista käydä. Tähän saattoivat vaikuttaa esimerkiksi pelaajien loukkaantumiset tai muut asiat, jotka eivät johtuneet vedonlyöjistä. Tätä käytäntöä on kuitenkin muokattu, ja nykyään kiinteät kertoimet ovat oikeasti kiinteät, eikä niihin tule muutoksia missään tilanteessa.

Muuttuvat kertoimet

Useat vedonlyöntisivustot tarjoavat tulosvetoon myös muuttuvia kertoimia. Tämä tarkoittaa, että kun pelaaja on asettanut panoksensa tietyillä kertoimilla, mitä todennäköisemmin muuttuvat nämä kertoimet suuntaan tai toiseen tämän jälkeen. Tämä voi johtua esimerkiksi loukkaantumisista, mutta yleisin syy on se, kuinka paljon rahaa juuri kyseisen ottelun pelaajan veikkaaman lopputuloksen puolesta on lyöty vetoa. Mitä enemmän siitä on lyöty vetoa rahaa, sitä matalammat kertoimet pelaaja todennäköisesti kyseisestä tulosvedosta saa.

Muuttuvat kertoimet vaihtelevat usein paljon myös ottelun edetessä. Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että kertoimet voisivat mennä aivan nollille, jolloin pelaaja ei voittaisi mitään. Muutoksia varten on olemassa tietyt marginaalit, jotka jokainen vedonlyöntiyhtiö saa itse valita, ja niiden sisällä kertoimet voivat vaihdella joko pelaajan eduksi tai haitaksi.

Suurin syy muuttuvien kertoimien suosion takana on, että se voi parhaassa tapauksessa antaa pelaajalle niin sanotut selkeät ylikertoimet. Tämän myötä pelaajan voi muuttuvien kertoimien ansiosta olla mahdollista voittaa huomattavasti suurempia rahasummia kuin tavallisilla kiinteillä kertoimilla samaisessa tulosvedossa. Tietenkin suurena riskinä on, että kertoimet laskevat ottelun edetessä ja muiden vedonlyöjien toiminnan myötä, ja tämä voi olla todella haitallista pelaajan näkökulmasta.