Affiliate-markkinointi – affiliate marketing opas – rahaa netistä

Affiliate-markkinointi (affiliate marketing tai kumppanuusmarkkinointi) on prosessi, jossa julkaisijat ansaitsevat provision mainostamalla toisen jälleenmyyjän tai mainostajan tuotetta tai palvelua affiliate-linkin avulla. Affiliate-kumppanille maksetaan korvaus siitä, että hän tarjoaa tietyn tuloksen vähittäismyyjälle tai mainostajalle.

Tyypillisesti tulos on myynti. Joissakin affiliate-markkinointiohjelmissa voidaan kuitenkin palkita tietystä käyttäjän toiminnasta, ilmaiskokeilun käyttäjistä, verkkosivuston klikkauksista tai sovelluksen lataamisesta.

Useimpiin kumppaniohjelmiin on yleensä ilmainen liittyä, joten sinun ei tarvitse huolehtia aloituskustannuksista. Oikein toteutettuna tehokas affiliate-markkinointistrategia voi muuttua sivutoimisesta harrastuksesta kannattavaksi verkkoliiketoimintaideaksi.

Jos aiot oikeasti menestyä affiliate marketing -bisneksessä, kannattaa panostaa markkinointiin englanninkielellä (tai jollain muulla paljon puhutulla kielellä) ja jopa maailmanlaajuisesti, sillä Suomi on niin pieni markkina-alue ja suomenkieltä puhuu niin vähän ihmisiä, että ainakin suurempi menestyminen pelkästään Suomessa on epätodennäköistä.

affiliate marketing pic1

Miten affiliate-markkinointi toimii?

Kumppanuusmarkkinointiin kuuluu tuotteen tai palvelun suosittelu jakamalla se blogissa, sosiaalisen median alustalla, podcastissa tai verkkosivustolla. Kumppani ansaitsee provision aina, kun joku tekee ostoksen suositukseen liittyvän ainutlaatuisen kumppanilinkin kautta.

Affiliate-myynnin provisioprosentit vaihtelevat yrityksestä ja tarjouksesta riippuen. Alhaisimmillaan ansaitset noin 5 % myynnistä, mutta joillakin järjestelyillä voit ansaita jopa 50 %, yleensä silloin, kun mainostat kurssia tai tapahtumaa. On myös kumppanuusmarkkinointiohjelmia, jotka tarjoavat kiinteän korvauksen myyntiä kohden prosenttiosuuden sijaan.

Toistuvat maksut hyvästä tuotteesta tai palvelusta ovat usein pitkällä aikavälillä hyvin tuottavia. Tämä tarkoittaa sitä, että asiakas ostaa tuotteen kuukausimaksulla, joka on esimerkiksi 20 dollaria kuukaudessa, ja jos kumppani ansaitsee 8 dollaria yhdestä myynnistä, hän ansaitsee samat 8 dollaria joka kuukausi, jos tuotteen ostanut asiakas ei lopeta kuukausitilaustaan. Jos kumppani pystyy myymään tuotteen esimerkiksi 30 asiakkaalle, jotka eivät peru tilausta, hän ansaitsee 30 x 8 dollaria = 240 dollaria täysin passiivista tuloa joka kuukausi näiden asiakkaiden uusintatilauksista. Tämä ei ehkä kuulosta paljolta, mutta ymmärrät ajatuksen. Kun oppii miten tehdään 10 myyntiä tietystä tuotteesta, todennäköisesti tietää silloin miten tehdään esimerkiksi 100 myyntiä tästä tuotteesta ja niin edelleen.

Miten affiliate-markkinoijat ansaitsevat rahaa?

Affiliate-markkinoinnin tulot kattavat laajan kirjon. Jotkut affiliate-markkinoijat tienaavat muutamia kymmeniä euroja kuukaudessa, menestyneemmät taas kuusinumeroisia summia vuodessa. Esimerkiksi mitä suurempi seuraajamääräsi on eri somekanavilla, mitä paremmin ole näkyvillä esimerkiksi Googlen hakutuloksissa, sitä enemmän rahaa voit ansaita affiliate-markkinoijana. Maksullista mainontaakin kannattaa ainakin kokeilla, vaikkakin siinäkin täytyy tietää tarkasti mitä tekee, muuten menettää vain mainosrahat.

Miten affiliate-markkinoijille maksetaan?

Kun valitset mainostettavan kumppanuusohjelman, huomaat, että tarjolla on erilaisia maksumalleja. Yritykset kutsuvat sitä myös hintamalliksi, maksumalliksi, konversiotyypiksi tai muuksi muunnelmaksi.

Nimestä riippumatta maksumalli kertoo, mistä tavoitteista sinulle maksetaan. Jos mainostat ohjelmistotuotetta, toiminto voi olla ilmaisen kokeilujakson rekisteröinti. Fyysisiä tuotteita edistävälle affiliate-markkinoijalle tavoite on todennäköisesti osto.

affiliate-markkinointi kuva

Viisi yleistä tapaa, joilla affiliateille maksetaan:

Pay per sale, jossa ansaitset provision jokaisesta tekemästäsi myynnistä. Se on yleinen maksumalli verkkokauppatarjouksissa.
Pay per action, jossa saat provision tietystä toimesta. Monet kumppanuusohjelmat käyttävät tätä maksumallia, koska se on laaja ja sitä voidaan soveltaa erilaisiin tarjouksiin: uutiskirjeeseen rekisteröityminen, klikkaus, yhteydenottopyyntö, lomakkeen lähettäminen jne.
Pay per install, jossa sinulle maksetaan jokaisesta asennuksesta, joka syntyy verkkosivustosi liikenteestä. Sisältösi tavoitteena olisi mainostaa mobiilisovelluksia ja -ohjelmistoja niin, että ihmiset lataavat tai asentavat ne.
Pay per lead, jossa sinulle maksetaan joka kerta, kun joku rekisteröityy johonkin (tai tekee jonkin muun halutun toiminnon). Se on suosittu maksutapa, koska yritykset käyttävät sitä arvontoihin, liidien luomiseen ja muunlaisiin tarjouksiin. Cost per lead -tarjoukset ovat yleisiä aloittelijoille, koska on helpompaa luoda liidit kuin myydä tuotteita yleisölle.
Pay per click, harvinaisempi maksutapa, jossa ansaitset provision jokaisesta kumppanilinkkiäsi tehdystä klikkauksesta. Pay per click -ohjelmia käyttävät suuret kauppiaat, joiden tavoitteena on rakentaa brändin tunnettuutta. Asiakkaiden ei tarvitse rekisteröityä tai ostaa mitään, kunhan he vain vierailevat kauppiaan verkkosivustolla.

Kuinka aloittaa affiliate-markkinointi?

Ensimmäinen askel on selvittää, minkä alustan ympärille haluat rakentaa yleisösi. Jokaisella affiliate-markkinoijalla on erilainen lähestymistapa ja alusta. On monia affiliate-markkinointi-ideoita, joista voit valita eri menetelmiin perustuvia:

Niche-aihe ja arvostelusivustot. Nämä ovat sivustoja, jotka arvostelevat tuotteita tietylle yleisölle tai vertailevat tuoteryhmää kilpailijoihinsa. Tämä menetelmä edellyttää, että luot arvostelualueeseen liittyvää sisältöä ja julkaiset sitä säännöllisesti yleisön houkuttelemiseksi.
Digitaalinen sisältö. Digitaalisen sisällön luojia ovat esimerkiksi bloggaajat, YouTubettajat tai sosiaalisen median vaikuttajat. He luovat niche-sisältöä, joka resonoi kohdeyleisön kanssa. Tavoitteena on esitellä orgaanisesti niche-tuotteita, joista heidän yleisönsä pitää. Tämä lisää mahdollisuuksia, että he ostavat ja sinä ansaitset affiliate-palkkion.
Kurssit ja koulutukset. Jos olet kouluttaja, voit integroida affiliate-kumppanuustarjouksia tapahtumiin.

Valitsitpa minkä reitin tahansa, aitous, luottamus ja yleisön kasvattaminen ovat affiliate-markkinoinnin ratkaisevat elementit.

Jos et pysty luomaan aitoa ja luottamuksellista yhteyttä yleisöösi, voi olla, ettet onnistu muuntamaan heitä ostaviksi asiakkaiksi.

Kun haluat valita alustan ja menetelmän, kysy itseltäsi:

– Mitä alustoja käytät eniten?
– Mitä alustoja ymmärrät parhaiten?

Yleisiä alustoja, joita affiliate-markkinoijat käyttävät, ovat:

– Bloggaaminen (alustana yleensä WordPress)
Instagram
TikTok
Facebook
Pinterest
YouTube

Kannattaa harkita myös maksullista mainontaa esimerkiksi Facebookin kautta. Kannattaa kuitenkin muistaa ettei Facebook hyväksy suoria affiliate-linkkejä vaan sinun täytyy esimerkiksi mainostaa verkkosivustoasi jossa affiliate-linkkisi sijaitsevat.

Kun aloitat markkinointialustalla, joka on sinulle tuttu, voit luoda laadukasta sisältöä. Tämä voi johtaa vahvempaan ja sitoutuneempaan yleisöön, jonka voit muuttaa myynniksi.

kumppanuusmarkkinointi

Markkinarako ja yleisö

Kun valitset markkinarakoasi, pyri johonkin, johon tunnet kiinnostusta ja josta sinulla on tietoa. Näin vaikutat aidolta ja luotettavalta tietolähteeltä potentiaalisille asiakkaille. Se auttaa sinua myös arvioimaan, mitä tuotteita ja tuotemerkkejä haluat promotoida.

Sanotaan esimerkiksi, että aloitat blogin koirista. Omistat sprocker-spanielin ja olet innostunut auttamaan muita omistajia hoitamaan sprockereitaan.

Perustat blogin, kuten Sprocker Lovers, ja julkaiset säännöllisesti postauksia ja rohkaiset ihmisiä tilaamaan sähköpostilistan ja jakamaan sisältösi. Sprocker-spanielit ovat sinun markkinarakosi, ja aiot panostaa sisältömarkkinointiin ja optimointiin kasvattaaksesi omistajien yleisöäsi.

Kumppanuussivustollesi valitsemasi markkinarako ohjaa sitä, kuinka paljon aikaa tai vaivaa sinun täytyy käyttää sen rakentamiseen siihen pisteeseen, jossa alat nähdä SEO-tuloksia.

Esimerkiksi ohjelmistojen, markkinoinnin ja terveydenhuollon SERP-alueita hallitsevat valtavat blogisivustot, joilla on vielä suuremmat markkinointibudjetit. Salaisuus on löytää hyödyntämättömiä alueita, joilla kilpailu ei ole yhtä kovaa – ja päästä sinne ennen kuin muut tunnistavat sen.

Kun julkaiset enemmän, voit käyttää affiliate-markkinoinnin työkaluja, kuten sosiaalisen kuuntelun, verkkosivustoanalytiikan ja sosiaalisen median oivalluksia, selvittääksesi, kuka on yleisösi ja mistä he pitävät.

On tärkeää, että tunnet yleisösi niin hyvin, että ymmärrät, miksi he ylipäätään seuraavat sinua.

Muista, että sinulle ei makseta postaamisesta. Kumppanuusmarkkinointi on suorituskykyyn perustuvaa verkkoliiketoimintaa. Jos tiedät, mistä yleisösi pitää, voit sitten ohjata heille parhaita tuotteita ja ansaita enemmän affiliate-tuloja.

Etsi itsellesi oikeat tuotteet tai palvelut

Ansaitaksesi tuloja affiliate-markkinoijana, yleisösi on saatava yhteys siihen, mitä sanot. Mainostamiesi tuotteiden tai palveluiden on oltava tuotteita, joita he aidosti haluavat. Jos teet tämän väärin, se voi haitata menestystäsi ja vähentää uskottavuuttasi – samoin kuin yleisöäsi.

Jos mietit mistä etsiä tuotteita tai tuotemerkkejä, joiden kanssa työskennellä, älä huoli. Affiliate-markkinapaikkoja on valtavasti. Voit tehdä haun Googlella: list of affiliate programs.

Toinen vaihtoehto on käydä käyttämiesi ja pitämiesi tuotteiden ja palveluiden verkkosivustoilla ja katsoa, onko niillä kumppaniohjelma. Suurilla yrityksillä on usein ohjelmia, joita ne mainostavat sivustoillaan, kuten Amazon Associates tai Shopify-kumppanuusohjelma.

Voit myös ottaa suoremman lähestymistavan. Ota yhteyttä törmäämäsi loistavan tuotteen omistajaan ja kysy, tarjoaako hän kumppanuusmarkkinointiohjelmaa. Jos heillä ei ole, he saattavat mielellään sopia kanssasi järjestelystä, kuten tarjota sinulle erityisen kuponkikoodin, jonka voit jakaa seuraajiesi kanssa.

Parhaat tarjoukset löytyvät usein silloin, kun kysyt ensimmäisenä ja sinulla on relevantti jakelukanava, esimerkiksi kun lähestyt uuden kuntotuotteen myyjää, jos olet terveys- ja hyvinvointibloggaaja.

Kumppanuusmarkkinointiohjelmilla on käyttöehdot, joita sinun on noudatettava, joten lue pienellä painettu teksti. Esimerkiksi affiliate-linkissäsi on yleensä eväste, jossa on määritelty aikaväli, ja joissakin ohjelmissa et saa ostaa pay-per-click -mainoksia käyttämällä tuotteen tai yrityksen nimeä.

Valitse ensimmäinen kumppanuusohjelmasi

Kun ideoit tuotteita tai selaat kumppaniohjelmia, tärkein kriteeri, joka on pidettävä mielessä, on se, että tuotteen on vastattava kohderyhmääsi tai kohderyhmää, jonka toivot rakentavasi. Kysy itseltäsi: Onko se jotain sellaista, jota kohdeyleisösi pitäisi arvokkaana? Sopiiko se alaan, johon sinulla on asiantuntemusta?

Ruokabloggaaja ei luultavasti mainostaisi esimerkiksi kauneustuotteita. Ruokaan liittyvien tuotteiden, kuten vaikkapa keittoastioiden, ateriapakettien ja gourmet-aineksien mainostaminen olisi ehkä järkevämpää.

Varmista myös, että mainostamasi tuote tai palvelu sopii alustalle, jolla mainostat sitä. Esimerkiksi kodin sisustus ja vaatteet sopivat hyvin kuvapainotteisille alustoille, kuten Instagramiin. Jos kuitenkin mainostat syvällisempiä ostoksia, kuten ohjelmistoja, konversioluvut voivat olla korkeammat pidempimuotoisilla alustoilla, kuten blogissa tai YouTubessa.

internet-markkinointi

Vinkkejä affiliate-markkinoinnin onnistumiseen

Affiliate-markkinoinnin tuloista voi lopulta tulla suuriakin passiivisia tuloja, mutta sinun on silti tehtävä paljon töitä etukäteen ja pitkäjänteisesti.

Kunnioituksen ja luottamuksen luomiseksi on parasta olla henkilökohtainen. Jaa kokemuksesi blogissasi, sosiaalisen median postauksessasi, Instagram Storyssa tai YouTube-videossasi. Jos kirjoitat henkilökohtaisen arvostelun, anna rehellinen mielipide, joka perustuu kokemukseesi ja tietämykseesi tuotteesta. Mitä avoimempi olet, sitä luotettavammalta vaikutat. Ihmiset noudattavat neuvojasi mieluummin, jos he tuntevat voivansa luottaa sinuun.

Luottamus on keskeinen tekijä affiliate-markkinointipyrkimyksissä, koska ihmisten on luotettava sinuun tarpeeksi toimiakseen suositustesi mukaan. Luottamuksen taso, jota tarvitset affiliate-myynnin tekemiseen, riippuu toimialastasi ja suosittelemistasi tuotteista.

Keskustele tuoteasiantuntijan kanssa

Toinen vaihtoehto on haastatella muita, jotka käyttävät tuotetta tai palvelua, tai jopa haastatella sitä valmistavaa tai myyvää henkilöä. Tämä voi antaa arvostelullesi lisää syvyyttä ja uskottavuutta.

Luo tuoteopas

Vaikka menestyksesi affiliate-markkinoinnissa voi riippua seuraajamäärän yleisestä koosta, toinen tapa lisätä liikennettä on tarjota tarjouksesta opetusohjelma.

Ihmiset tekevät usein Google-hakuja “miten”, kuten “miten säästää rahaa opiskeluun” tai “miten sisustaa pesuhuone” tai “miten sijoittaa osakkeisiin”. Jos tarjoat opetusohjelman (esimerkiksi YouTube-videon muodossa), joka ratkaisee hakijan ongelman ja esittelee selkeästi tuotteen arvon, suosittelemasi tuotteet ovat järkevämpiä asiayhteydessä, ja annat asiakkaalle vahvemman kannustimen ostaa suosittelemasi tuote.

Rakenna email-lista

Sähköpostilista on luettelo keräämistäsi yhteystiedoista, jotka haluavat saada sinulta lisää tietoa jostakin asiasta. Email-listan luominen on tärkeää, koska se on yksi parhaista tavoista pitää yhteyttä ihmisiin sosiaalisen median ulkopuolella. Markkinointiviestin vastaanottamisen seurauksena tehtyjen ostosten osalta sähköpostilla on korkein konversioaste (66 %) verrattuna sosiaalisiin ja muihin markkinointikanaviin.

Hyvä tapa alkaa rakentaa sähköpostilistaa on tarjota blogisi (tai muun sisältökanavan) sisällöstä kiinnostuille esimerkiksi ilmainen ja hyödyllinen PDF-muodossa oleva E-kirja ilmaiseksi sähköpostilistalle liittymistä vastaan. Esimerkiksi, jos blogisi käsittelee markkinointia ja mainontaa, voit antaa email-listalle liittyneelle ilmaisen ebookin, joka sisältää 100 parasta ja eniten huomiota saanutta mainoksen otsikkotekstiä kautta aikain.

Kerää sähköpostiviestejä sisällöstäsi ja lähetä uutiskirje viikoittain tai kahdesti viikossa tilaajille. Affiliate-markkinoijat voivat lähettää monia erilaisia asioita listansa tilaajille:

– Tietoa asioista, joista listalle liittynyt henkilö on todennäköisesti erittäin kiinnostunut
– Tarjouksia tuotteista ja palveluista, jotka kiinnostavat listalle liittyneitä (affiliate-linkit tuotteeseen tai palveluun)
– Ilmaisia latauksia
– Uusia blogikirjoituksia
– Viihdyttäviä tarinoita
– Muistutuksia ja uutisia
– Erikoistarjouksia

Sähköpostiviestit kannattaa kirjoittaa niin, että ne ovat kuin kirjeitä hyvälle kaverille. Eli kannattaa kirjoittaa henkilökohtaisella tyylillä ja unohtaa turhat jargonit.

Käytä sähköpostilistaa tilaisuutena osoittaa arvoa tilaajille. Jos he lähettävät sinulle sähköpostia, vastaa. Ole johdonmukainen uutiskirjeesi rytmin ja laadun suhteen. Mainosta silloin tällöin tilaajille kumppanuustuotetta tai kahta.

Ei ole mitään tiukkoja sääntöjä siitä, kuinka monta kertaa näitä mainoslinkkejä sisältäviä sähköposteja kannattaa lähettää. Älä ainakaan lähetä sellaisia viestejä joka päivä jotka sisältävät affiliate-linkkejäsi, sillä näin vaikutat roskapostittajalta ja monet ihmiset poistuvat listaltasi ja painavat unsubscribe-linkkiä. Jos mainostat hyviä tuotteita vaikkapa pari tai muutaman kerran kuukaudessa joka viidennessä viestissä, saat näin todennäköisemmin myyntiä aikaan.

Etsi merkityksellisiä hakusanoja

Jos mainostat tarjousta blogikirjoituksella, tutki, mitä avainsanoja joku voisi käyttää hakukoneessa löytääkseen vastauksen asiaan liittyvään ongelmaan. Google Keyword Planner on loistava työkalu, josta on paljon apua. (Sen käyttö on ilmaista, mutta sinun on luotava tili.)

Kokeile bonuksen tarjoamista

Joskus markkinoijat mainostavat kumppanuusohjelmiaan tarjoamalla bonuksia kaikille, jotka ostavat tarjouksen. Voit esimerkiksi antaa kirjoittamasi ilmaisen e-kirjan jokaiselle seuraajalle, joka tekee ostoksen.

Tällaiset kampanjat kannustavat asiakkaita ostamaan linkkisi kautta heille sopivan tuotteen. Ne ovat erityisen vakuuttavia, jos tarjoamasi bonus on jotain, mitä yleensä myyt. Tällöin ostajat näkevät sen todellisen kaupallisen arvon suoraan sivustollasi.

Aloita affiliate-markkinointi jo tänään

Rahan ansaitseminen affiliate-markkinointiohjelmilla voi olla palkitseva tapa lisätä uusi tulovirta pienellä tai olemattomalla ennakkoinvestoinnilla. Kumppanuusmarkkinointi vie aikaa, mutta kun käytät aikaa oikean kumppanuusverkoston löytämiseen ja strategian valintaan, voit rakentaa kumppanuuden monien eri tahojen kanssa, joka voi tuottaa passiivista tuloa vuosiksi eteenpäin.