Miksi ihmiset lottoavat?

Lottovoiton todennäköisyyden huomioon ottaen lottoaminen on aika typerää puuhaa. Lottoaminen perustuu pitkälti psykologiaan, jossa ihmisille myydään haaveita äkkirikastumisesta ja elämän muuttumisesta paremmaksi kerralla. Ei ole mitenkään harvinaista nähdä lottokupongin täyttänyttä pelaajaa R-kioskilla katsomassa haaveillen lottokuponkiaan. Ehkä tällä kertaa tärppää. Jokainen ehkä myös muistaa tunnetun Veikkauksen sloganin “Jos et veikkaa, et voi voittaa” tai “Suomalainen voittaa aina”. Ihmisille tuleekin tehokkaan mainonnan ansiosta ensimmäisenä lotosta mieleen voittaminen ja ne harvat lottovoittajat, jotka ovat voittaneet paljon rahaa.

Lottoaminen voi olla vain myös jonkinlainen harrastus. Onhan se mukavaa istua lauantai-iltana katsomassa uutisia ja odottaa jännittävän lottoarvonnan alkamista. Pian viralliset valvojat jo toivottavatkin hyvää iltaa ja lottokone pyörähtää käyntiin. Ehkä tänään onni on suotuisa?

Loton suosio perustuu sen tunnettuuden ja “kansallispelin” maineen lisäksi myös helppouteen sitä pelata. Ei tarvitse kuin ruksia kupongilta numeroita ja maksaa rivit ja sillä selvä. Eikä edes rahaa mene paljoa. Jos vaikka tekee vain 3 riviä, niin eihän se maksa kuin 3 euroa. Ajatteles jos sillä kolmella eurolla voittaisi sitten vaikka 10 miljoonaa.

Joissain yhteyksissä lottoamista on verrattu epärationaaliseen toimintaan, jossa ihminen toimii epäloogisesti. Eli lottoaja pelaa lottoa viikko toisensa jälkeen vaikka hän tietää ettei hän hyvin todennäköisesti tule koskaan voittamaan ainakaan suurempia voittoja miljoonista euroista puhumattakaan.

Vaikka hommassa ei olisikaan juuri mitään järkeä, 10 miljoonaa euroa voittanut lottovoittaja voi olla tästä asiasta hiukan eri mieltä.